Предлагаме ви рецепта за страхотна солена торта от палачинки - идеална за новогодишната трапеза.
Продукти:
За палачинките:
1/2 л. прясно мляко
3 яйца
250 г брашно
1 щип. сода
1 щип. сол
1 с.л. масло
За пълнежа:
350 г риба тон
10 кисели краставички
5 яйца
1 опак. майонеза
1 глава айсберг
За декорация:
1 морков
5 маслини
1 яйце
Приготвяне:
Прясното мляко (1/2 л.), яйцата (3 бр), брашното (250 г), содата (1 щип.), солта (1 щип.) и разтопеното масло (1 с.л.) се разбиват много добре до получаването на гладко тесто. От него се опичат палачинки.
Те се подреждат една върху друга в плато, като между тях се редуват два вида плънка - от майонеза (1 опак.) и листа айсберг (1 глава), и от смесени настъргани твърдо сварени яйца (5 бр), кисели краставички (10 бр) и отцедена риба тон от консерва (350 г). Последният слой на тортата трябва да е от палачинка.
Тя се намазва с малко майонеза и се украсява с листа айсберг отстрани, а отгоре - с нарязани на колелца маслини (5 бр), колелца сварен морков (1 бр) и твърдо сварено яйце (1 бр).
По желание към украсата се добавя и връхче пресен босилек. Тортата се оставя да престои няколко часа в хладилник.