Стомашен вирус върлува в Пловдив, засяга деца и бременни жени

Автор: Добринка Димова 13376
Стомашен вирус върлува в Пловдив, засяга деца и бременни жени

Опашки от пациенти със стомашно-чревни проблеми има пред лекарските кабинети в Пловдив. Симптомите са гадене, повръщане, висока температура, болки в тялото и отпадналост. Вирусът засяга както възрастни, така и деца и бременни жени. Обикновено симптомите продължават 3-4 дни.

Лечението е симптоматично и включва температуропонижаващи средства и пробиотик. Лекарите препоръчват и строга диета и прием на много течности, за да се предотврати обезводняването, пише trafficnews.bg.

„Ако децата се обезводнят, може да се стигне до усложнения – започват да вдигат температура. Тогава дори да приемат противотемпературни лекарства, няма как да я свалят, тъй като тя е на база на обезводняването”, посочват джипитата.

Затова препоръката в тези случаи е на малчуганите да се дава чай от шипки или оризова вода. Те трябва да се приемат често и на малки глътки. 

Друг вирус, който в момента засяга най-малките, води до вирусни пневмонии. Детските отделения в пловдивските болници са пълни с такива пациенти. Специалистите обясняват, че оплакванията започват с температура до 39 градуса, кашлица и обща отпадналост. След три-четири дни обаче се появява и задуш, стига се до болнично лечение и прием на антибиотик.

„Една от основните причини за прием в болница е високата температура, която трудно се овладява в домашни условия. Също така има отказ от храна, повръщане или симптоми на затруднено дишане и кашлица", уточняват специалистите.

И съветват родителите да ограничат контактите на децата, както и да следят тяхното състояние за проява на симптоми и липса на апетит. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина