Стоян Божкилов - един от най-успелите и разпознаваеми български наивисти открива изложба в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 3156
Стоян Божкилов - един от най-успелите и разпознаваеми български наивисти открива изложба в Пловдив

Стоян Божкилов е един от най-успелите и разпознаваеми български наивисти. Роден е през 1974 в Сандански и е завършил Югозападния университет. Рисуването се оказва негова страст и той става продължител на семейната традиция в наивистичното рисуване- син е на известния български наивист Кирил Божкилов.

Започва активно да рисува през 1996, а се представя със самостоятелна изложба пред публика през 2005 в Съвета на Европа във Франция. Талантът му веднага е забелязан и оценен и започват изложби в страната и пак в чужбина- в Германия, Полша, в Музея на наивистичното изкуство в Москва, пак в Страсбург, в български галерии.

Член е на Съюза на българските художници и редовен участник в представителни международни изложби и пленери. Носител, а  и е номиниран за престижни награди в областта на наивистичната живопис. Негови произведения, освен в много частни колекции у нас и по света, са в колекцията на Министерството на външните работи и Музея на наивистичното изкуство в Москва.

От 2011 до 2018 година Стоян Божкилов не беше показвал самостоятелна изложба в България до миналогодишната му изложба през декември в Галерия „Дяков“.

Тази година отново, но през ноември, на 21 ноември 2019 в 17,30 ч. Галерия „Дяков“  ще представи искреното, безхитростно и очарователно изкуство на Стоян Божкилов в една специално създадена на тази изложба колекция от картини.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина