Старозагорски артисти гостуват с музикално-поетичен спектакъл в Тракарт

Автор: Plovdiv Now 5719
Старозагорски артисти гостуват с музикално-поетичен спектакъл в Тракарт

Пролетен концерт "Музика и слово" с участието на Емилия Джурова-сопран, Иван Кабамитов-баритон и  поетите Стефанка Мирчева и Иван Ушев ще се състои в Културен център Тракарт на 17 май 2019 г. от 19:00 ч. В програмата ще чуете творби от Г. Златев-Черкин, В. Стоянов, П. Жеков, Бл. Константинова, Иван Маринов, П.И. Чайковски, Д. Кабалевски, Моцарт, Фр. Пуленк, К. Вайл.

Първо изпълнение на песента "Музика и слово" ще е в Пловдив, по музика Валентина Хаджипетрова-Ушева, текст Стефанка Мирчева, аранжимент Трифон Трифонов, на рояла Полина Влахова.

Емилия Джурова-сопран е водещ солист на Държавна опера – Стара Загора. Иван Кабамитов завършва Музикалната академия в София през 1997, специализира в Академията за изкуство и култура „Борис Христов” в Рим и в Академия „Киджана” при Ренато Брузон. Дебютира във Варненската опера през 1996. Последователно през следващите години изпълнява ролята на Марсел „Бохеми” – Театър Вигано в Рим, Жермон „Травиата” – Софийска опера и балет, участва в турнета в Германия, Англия, Австрия, Швейцария, Норвегия, САЩ и др. в спектакли на „Трубадур”, „Бал с маски”, „Кармен”, „Макбет”, „Севилският бръснар”, „Аида”, „Дон Карлос”, „Лучия ди Ламермур” и др. През настоящия сезон участва в премиерното заглавие на Софийската опера и балет „Момичето от Златния запад” и подготви ролята на Санчо Панса от „Дон Кихот”. Има записи в БНР на оперен и камерен репертоар. Основател и председател на фондация за култура и изкуство “Огънят на Орфей”. Организира и води Майсторски класове по оперно пеене към Лятната академия за изкуство ”Огънят на Орфей” – Широка лъка и “Пролет в Стария град” – Пловдив. Носител на Сребърна купа от 25 Международен фестивал на изкуството –Пхенян. Висока оценка получава и като камерен изпълнител.

Стефанка Мирчева продължава блестящо родовата поетична традиция, започната от нейния дядо  – видния старозагорски и български поет Иван Мирчев.  „Родена съм в Града на липите и поетите – Стара Загора. Човек на изкуството съм – по образование, професия и духовно призвание. Пианистка съм и поклонник, творец, боец в олтара на мерената реч – Поезията. Опитвам се да бъда и пълководец на този „изящен“ фронт – чрез оригиналните си, нестандартни идеи, както и чрез директния (често остър) стил на словоизказа си. Изключително критичен и самокритичен човек съм. Имам високи критерии в изкуството, но уважавам творческото мислене у всяка даровита личност и се съобразявам с това. Не си падам много-много по установените канони – предпочитам сама да проправям собствени магистрали, отколкото да вървя по отъпкани от други пътища. Преподавател съм по пиано вече 31 години в музикално училище. Пиша лирика, хумор и сатира – стихове, басни, епиграми и фейлетони. Имам 4 издадени стихосбирки: „Многозвучни светове“ – лирика; „Две лица“ – лирика, хумор; „Диоптри срещу носогледство“ – сатира; „Върхът на самотата“ – лирика.“ ,разказва за себе си Стефанка Мирчева.

Тя, както и останалите участници в пролетния концерт "музика и слово" очакват публиката на 17 май в Тракарт.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина