Старият град ври и кипи през уикенда: Огнено шоу, концерти, изложби и сватби на финала на Празниците

Автор: Plovdiv Now 8428
Старият град ври и кипи през уикенда: Огнено шоу, концерти, изложби и сватби на финала на Празниците

Настоящата година е специална за „Старинен Пловдив“, защото той посрещна 50-годишния си юбилей и продължава с креативност и вдъхновение да радва пловдивчани и гостите на града с богат събитиен календар, който се вписва по свой начин в програмата на Европейската столица на културата Пловдив 2019.

Програмата на Празниците на Стария град от 16 до 22 септември през тази година включва в себе си огромно разнообразие от събития – изложби, премиери на книги, кинопрожекции, концерти, кулинарен панаир и панаир на занаятите, работилници и други.

Празникът включва и традиционния за града Есенен панаир на занаятите, в който тази година над  60 занаятчии показват изкуството си, а под тепетата пристигнаха и 10 майстори от Украйна, които  представят традиционни занаяти. Има пленер по изработване на сувенири от царевична шума с надпревара между занаятчиите, провеждане на майсторски клас, както и традиционните работилници за деца. В „Море от любов“ Стария град ще има и 7 атрактивни сватби на Хисар капия и на фонтана до къщата-музей „Златю Бояджиев“. Като комплимент от ОИ „Старинен Пловдив“, младоженците ще получат безплатна фотосесия в избран от тях обект на територията на резервата.

Всички събития от програмата на Празници на Стария град са с вход свободен.

Вижте събитията през уикенда по часове.

21.09., събота

10:30 „Огнени същества и Движещи цветове”, демонстрация на мраморна техника , Къщата на д-р Ст. Чомаков, ул. Съборна“ №18

В живописните дебри на красивата къща на Д-р Стоян Чомаков ателие „Севколорит" ще ни демонстрира впечатляващата си мраморна техника, в която ще се срещнем с харизматични и незабравими същества от огън и цвят.

18:00 100 г. от рождението на Хайтов:„Орли от пламък“, премиера на книга , Данчова къща, ул. "Арх. Христо Пеев" №2А

Елена Хайтова-Гигова, дъщерята на големия писател, е автор с интересна съдба и особена харизма. На 21 септември ще имаме възможност да се срещнем с нея на представянето на книгата ѝ „Орли от пламък“, посветена на баща ѝ.

18:30 Приключенията на Фил и Поли II , Римски стадион

На 50-годишнината на ОИ „Старинен Пловдив“ Ви запознахме със симпатичните Фил и Поли, които най-много обичат да разгадават загадки и да научават повече за любимия Пловдив, и нямаме търпение да ги последваме и в новите им вълнуващи приключения! Елате с нас!

20:30 „Легенда за огъня“, огнено шоу, Къща на д-р Ст. Чомаков, ул. "Съборна" № 18

Настроението на Празници на Стария град 2019 ще достигне до небето с огнения спектакъл на театър „Фаертър“, спортен клуб „Самодива“ и „Движещи светлини“ на Бисер Георгиев! Заповядайте да се насладим заедно на пламтящата емоция, съчеталамузика, танц и картини!

Събота 21.09. 2019 , сцена Небет тепе

20:30 Kottarashky & The Rain Dogs

21:30 Romaneno Project

22.09., неделя

11:00 „Опознай Стария град”, градски куест, Паметник на Начо Културата

Този градски куест ще Ви въвлече във вълнуващо разгадаване на загадки по улиците  и забележителните къщи на Стария град. Бъдете готови за нови предизвикателства! Дали ще се справите зависи само от Вас! Играта е изключително подходяща за отборно или семейно забавление. Участието е безплатно, но местата са ограничени , така че побързайте да запишете отбора си на телефон: 0889561626.

14:00 „По стъпките на цар Фердинанд – обявяване на Независимостта“, възстановка , Площад до църква „Св.св. Константин и Елена“

В този зрелищен спектакъл-възстановка на събитията отпреди 111 години Комитет "Родолюбие" ще ни покаже как през 1908 г. княз Фердинанд е обявил България за независима държава, а самият той е бил провъзгласен за цар на всички българи!

19:00 Концерт на SwingAllStarsJazztet,  Римски стадион

SwingAllStarsJazztet среща музиканти от различни поколения, свързани дълбоко с Пловдив, и доказали се на националната и международната сцена. Ще се потопим в неповторимото настроение от Златната ера на джаза с пиеси от Гершуин, Портър, Бърлин, Фетс Уолър, а отговорни за това ще са: Венцислав Благоев (тромпет и лидер), Александър Куманов (китара, банджо, вокал), Атанас  Хаджиев (саксофон, кларинет, вокал), Павлин Павлов (тромбон, вокал), Димитър Сираков (контрабас, туба), Стоил Иванов (барабани) и Марина Господинова (вокал).

ПОСТОЯННИ АКТИВНОСТИ:

  1. – 22.09.

09:30 - 18:00 Музей на открито с Комитет „Родолюбие“ ,Пл. „Атанас Кръстев” – Лапидариум

ЗАЕДНО ще се пренесем в епохата на българското Възраждане, във времена на хайдути и комити! Ще се докоснем до автентични и редки предмети, изработени от изтъкнати майстори! Ще има и училище по родолюбие, забавни игри и изненади.

10:30 - 21:00 Есенен панаир на занаятите, Ул. „Съборна“

Талантливите ни приятели от Регионална Занаятчийска Камара Пловдивотново събират изтъкнати майстори от цялата страна в Есенния Панаир на занаятите, за да ни предложат отбрани изделия, изработени от сръчни ръце с много любов и възхитителни умения!

11:00 - 21:00 Вкусът на Пловдив Заедно

Познатата на пловдивчани кулинарната фиеста „ВКУСЪТ НА ПЛОВДИВ” отново гостува на Празници на Стария град, съвместно с пловдивските фермери. Омайни аромати и вкусове ни очакват на: зона над Тунела;пред Градска художествена галерия (ул. Съборна“ №14А); ул. "Тодор Самодумов" №2 (паркинг АМТИИ);площада пред църквата „Св.св. Константин и Елена“;  ул. „Съборна” 22и ресторантите „Граждански клуб“, „Щастливци под тепето“, „Рахат тепе“, „Satori Magic Café”

  1. – 22.09.

09:30 - 17:00 Пленер „Царевична шума“ на РЗК

11:00 - 16:00 Пленер „Царевична шума“,  детски работилници

Пл. „Атанас Кръстев” – Лапидариум

И тази година РЗК ще ни предложи пленер на специална тема и работилници за най-малките ни гости. Те ще опознаят магията на царевичната шума, която може да се преобрази в кукла, предмет и какво ли още не!

10:00 - 18:00 „Къщи в ретроспекция“, фотоизложба на НИНКН (до 25.09.)

10:30 - 15:00 „Оцвети Старинен Пловдив“, детски работилници

Къща „Клианти“, ул. „Тодор  Самодумов” №3

Приятелите ни от Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще предложат две страхотни събития за деца и възрастни. Изложбата с архивни кадри „Къщи в ретроспекция“ ще покаже богатството на националното ни културно наследство и ще даде нови знания за знаковите къщи в Стария град, а работилниците за деца ще вдъхновят най-малките ни гости да станат съ-творци на уникална арт инсталация в двора на къща „Клианти“!

11:00 - 18:00 Море от любов в Стария град  на Хисар капия и площада до къщата на доктор Стоян Чомаков.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина