Стадионите скараха съветниците и кмета, все пак Община Пловдив ще тегли 44 млн. лева заем

Автор: Plovdiv Now 3154
Стадионите скараха съветниците и кмета, все пак Община Пловдив ще тегли 44 млн. лева заем

Автор: Благовест Андонов

Община Пловдив получи картбланш да изтегли 44 млн. лева за стадионите Ботев и Локомотив, както и изграждането на басейн „Младост”. Общинският съвет одобри решението за поемането на нов дългосрочен дълг с 37 гласа „за”, 6 „против” и 5”въздържали се”.  Така след решението  градските власти могат да изтеглят по 12 млн. лева за стадионите Ботев и Локомотив, както и 20 млн. лева за басейн „Младост”.

Дебатите обаче се разгорещиха като спорът бе дали тези пари докъде ще стигнат за Колежа, какво е състоянието на българския футбол, както и помощта на Общината към другите спортове.

Бившият футболист на Локо Пловдив Георги Величков, който е в щаба на Димитър Бербатов за президент на БФС, заяви, че пловдивските фенове заслужат да имат стадиони, които отговарят на всички изисквания, но запита.

„Трябва ли обаче да даваме 24 млн. лева за българския футбол, който се управлява от човек, който е постоянно във видимо нетрезво състояние и дава обяснения в ГДБОП”,заяви Величков. Той бе прекъснат от Атанас Узунова, който настоя Величков да говори по същество на точката, а не кой какъв бил в БФС.

Според Величков има проблем със стадион „Христо Ботев”, тъй като не се знае откъде ще се вземат останалите 16 млн. лева, освен 12-те, които ще се теглят. Той каза, че се надява това да не е поредния прах в очите на хората и всички тези неща  да се правят  предизборно.

Кметът Здравко Димитров заяви, че предпроектното проучване е показало, че трябват 53 млн. лева за стадиона, но с тези 12 млн. лева ще отидат за козирката и трибуните, като Ботев ще може да играе мачове от евротурнирите и Ефбет лига. Единственото нещо, което няма да се довърши са фензоните, както и търговски площи отвън.

Кметът бе репликиран и от съветниците от „Демократична България”, БСП, както и независимият Слави Георгиев относно целесъобразността на тези инвестиции,  както и защо нищо не прави Община Пловдив, за да получи пари от държавата за довършването на стадионите.

„Дано да дойде разумно правителство, което да отделя пари за спорт. Спортният министър ми каза – оправяйте се сами в Пловдив, а г-н Борисов се отказа да купи самолет и даде парите за стадионите на Пловдив и Шумен. Може би ще спечелите пак изборите, направете така, че да се осигурят пари в бюджета за спорт в Пловдив”, каза Зико. Той допълни, че от сегашното правителство никой не го е търсил за нищо, а идвали министри в областна управа, които си говорили за жп транспорт.

Относно другите два стадиона, Зико каза, че ще се проектира нов сектор „А” на стадиона на Марица и скоро ще се гледа решение за отпускане на средства. Собственикът на „Спартак” пък иска разваляне на концесията и нова такава, тъй като сегашните условия не отговаряли на новите икономически условия.

Кметът каза, че Община Пловдив може да си върне и зала „Строител”.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина