Срокът за малките фирми, нерегистрирани по ДДС, изтича! НАП започнаха акции

Автор: Plovdiv Now 5047
Срокът за малките фирми, нерегистрирани по ДДС, изтича! НАП започнаха акции

Само 6 дни остават до изтичане на срока, в който фирмите, нерегистрирани по ДДС и които не ползват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати. Промените във фиксалните устройства са във връзка с внедряването на новите изисквания на Наредба Н-18.

30 юни 2019 г. е крайният срок, в който касовите бележки трябва да бъдат приведени към новия образец - с QR-код. Всяко устройство трябва да подава информация към приходната агенция за всяка извършена продажба, ако търговците не са регистрирани по ДДС и не ползват софтуер за управление на продажбите, припомнят от НАП. Краят на септември е срокът за останалите търговци. 

Чрез новите касови бележки потребителите също  вече могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите на фирмите. Достатъчно е да сканират QR  кода със своето мобилно устройство, за да проверят дали дадената им касова бележка е отчетена в НАП. 

Към днепна дата над 210 000 касови апарати работят според новите изисквания, регистрират продажби и подават нужната информация в НАП на всеки 5 минути, съобщиха от данъчната администрация.

Наближава краен срок и за онлайн търговците, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. До 29 юни т.г. те ще трябва да обявят своите електронни магазини в НАП. До момента над 12 000 вече са декларираните електронни магазини, отчитат от приходната агенция.  Подаването на данните става само по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП, като е необходим електронен подпис.

Междувременно от НАП започвнаха с мащабни проверки на бизнеса. Инспекторите от дирекция "Фискален контрол" са провели 10-часова акция в зеленчуковата борса в петричкото село Кърналово, в края на седмицата. Проверени са всички влизащи и излизащи от борсата превозни средства. Инспекторите са сравнявали дали декларираните стоки отговарят по вид и количество на описаните в транспортните документи, както и дали търговците спазват изискванията на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите чрез фискални устройства. 

При направените проверки в борсата са установени три несъществени нарушения, съобщиха от НАП. Според тях малкия брой констатирани нередности се дължи на факта, че през последните месеци се налага непрестанен контрол от страна на приходната агенция и това със сигурност влияе върху данъчно поведение на търговците.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина