Спряха тестването на ваксина срещу коронавирус

Автор: Plovdiv Now 4371
Спряха тестването на ваксина срещу коронавирус

Временно спряха ваксината срещу коронавирус на университета в Оксфорд. Причината е, че един от инжектираните пациенти се е разболял сериозно.

Оксфорд разработва препарата заедно с фармацевтичния гигант „Астра Зенека”.

Според учените, подобна пауза е нормална. Ваксината е в третия етап на изпитания, който предвижда тестове върху 30 хиляди доброволци. Целта е да се открие дали препаратът предизвиква странични ефекти, преди да бъде пуснат в масова употреба. При нормални обстоятелства, третата фаза на изпитания може да отнеме няколко години.

Говорителят на компанията уверява също, че се работи за ускоряване на анализа по казуса с британския участник в изследването.

Както съобщихме, сред доброволците, които тестват ваксината е и българката Мария Спирова. Тя обясни, че е в групата, която ще получи най-висока доза от ваксината, с надеждата, че с тази двойна доза ще има толкова висока степен на защита, че да не се превръща в заразоносител и да не предава вируса на други хора.

„Ваксината е мускулна. Всички доброволци са „заслепени“ и не знаят коя ваксина им се дава. За да бъде експериментът и това изпитание научно издържано, половината от нас получават друга ваксина. Тоест вече лицензирана ваксина срещу менингит. И ние няма да знаем дали сме получили експерименталната ваксина или вече лицензираната ваксина срещу менингит още 10 месеца“, разказа Спирова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина