Специалисти: Не е добра идея да прегръщаме кучето си

Автор: Plovdiv Now 4541
Специалисти: Не е добра идея да прегръщаме кучето си

Колкото и изкушаващо да е това да се втурнете и да прегърнете силно кучето си, ветеринарен лекар предупреди, че това може да не е най-разумната идея. Експертът призовава собствениците на домашни любимци да намерят по-подходящ начин да покажат любовта си към своя питомец.

Въпреки че много хора гледат на прегръдката като на любящ жест и затова естествено ще искат да покажат на кучето си своята привързаност, те не трябва автоматично да приемат, че животното ще изпита именно това.

Тази теза не е изказвана за първи път.

Психолог вече предупреди, че прегръщането на домашния  любимец може да доведе до рязко повишаване на нивата на стрес и потенциално може да доведе до ухапване.

В Psychology Today, психологът Стенли Корен припомня инцидент, когато жена се втурнала да прегърне шестмесечно  кученце, карайки го да проявява признаци на стрес.

Когато той посъветвал жената да не прегръща кучетата, тъй като те не харесват това, тя реагирала с израз на „недоверие“. Жената дори припомнила, че има доказателства, според коитот прегръщането на децата е добро за развитието на мозъка им.

 Корен  не се впечатлил от тези аргументи. Той обяснява, че кучетата са много различни от децата, без значение колко може да сме привързани към тях.

„Кучетата са подвижни животни, те са предназначени за бягане. Това означава, че във времена на стрес или заплаха, първата линия на защита, която кучето използва, не са зъбите му, а по-скоро способността му да бяга. Експерти смятат, че лишаването на кучето от този начин на действие чрез обездвижването му с прегръдка може да повиши нивото му на стрес и ако тревожността на кучето стане значително интензивна, то може да ухапе“, пише той, цитиран от Mirror.

Въпреки че много от нас ще са наясно с по-очевидните признаци, че кучето е подложено на стрес - например оголване на зъбите - има и няколко по-фини признака, за които трябва да внимавате, а може да сте пропуснали.

 „Най-често срещаният признак на безпокойство е, когато кучето извърне глава от всичко, което го притеснява или тревожи, понякога също затваря очи, поне частично.

„Един често срещан видим признак на стрес или безпокойство е, когато ушите на кучето са спуснати или прилепени отстрани на главата му. Облизването на устните или лицето на човек също може да бъде признак на безпокойство, както и прозяването или повдигането на една лапа“, заявява Корен.

Предупрежденията на експертите идват на фона на това, че  Американският киноложки клуб призова родителите да не позволяват на децата си да прегръщат кучетата си, предупреждавайки, че кучето може да се почувства в капан и да захапе, опитвайки да се освободи.

Когато прегръщате куче, то не разбират какво се опитвате да му "кажете". По същество го хващате в капан. Кучето не може да избяга от нищо, което ги плаши или ги кара да се чувстват неудобно, докато са в обятията ви.

„И тъй като прегръщането често е придружено от директно втренчване и поставяне на лицето ви до това на кучето, те също могат да тълкуват действията ви като агресивни или заплашителни. Не е чудно, че не се наслаждават на усещането за стискане на прегръдката.“

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина