Спасовден е! Празнуват именици, хлебари и сладкари

Автор: Plovdiv Now 11241
Спасовден е! Празнуват именици, хлебари и сладкари

Тази година празнуваме Възнесение Господне на 28 май. Празникът е познат като Спасовден и се отбелязва четиридесет дни след Великден, като винаги се пада в четвъртък.

На Спасовден имен ден имат Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска. Денят е и празник на хлебари и сладкари.

След възкресението си Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, сочат християнските вярвания. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Йерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден.

Според народните схващания на този ден Господ прибира душите на всички покойници, които е пуснал на свобода сред хората на Велики четвъртък. Затова жените отиват рано сутринта на гробищата, раздават варено жито и хляб за своите мъртви близки и роднини и разстилат орехови листа върху гробовете им. Така смятат, че им правят сянка на "оня свят". Сутринта рано на Спасовден, ако човек мълчешком отиде при пуст кладенец и погледне в него, вместо своя образ ще види образа на онзи свой починал роднина, за когото си мисли в момента.

Вярва се, че на Спасовден болните могат да се излекуват, ако преспят на поляна, където расте билката росен. Води ги техен близък, който се уважава като "побратим" или "посестрима" на болния. Ако вали дъжд, годината ще е богата, а реколтата - обилна.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина