Спад на работните заплати в Пловдив! Над 900 души са загубили работата си само до края на март

Автор: Виктория Петрова 5397
Спад на работните заплати в Пловдив! Над 900 души са загубили работата си само до края на март

Пловдивска област заема едва седмо място в класацията за най-висока средна брутна работна заплата - 1129 лева средно за първите три месеца на 2020 година. Само до март работещите са намалели с над 900 души. От януари до март, заплатите са паднали средно с около 25 лева.

Това показват предварителните данни за заетостта и трудовото възнаграждение на Националния статистически институт. Резултатите показват частично отражение на извънредното положение, свързано с пандемията на коронавируса, едва през първите 17 дни - от 13 март до 31 март.

С най-висока средна месечна работна заплата е област София (столица) - 1 805 лв., а с най-ниска е област Благоевград - 867 лв. За първото тримесечие месечна работна заплата за страната е 1 317 лв. - със 188 лв. или 16.7% по-висока от тази за област Пловдив. Областта е изпреварена още от София област, Враца, Варна, Стара Загора и Габрово. 

Спадът в заплатите в Пловдив и региона е очевиден за месец март, когато средната брутна месечна заплата е стигнала 1113 лева, спрямо 1139 през януари. Най-голям е сривът в трудовото възнаграждение на хора в секторите на добивната промишленост - около 17%, агентите на недвижими имоти - с 12,5%, както и в други малки дейности, които не се включват в почти никоя класификация. Ръст на заплащането пък има в сферата на „Финансови и застрахователни дейности“ - с цели 8.9%

Спряно първото тримесечие на 2019 все пак заплатите отбелязват ръст с 8%, като най-изявен той е за работещите в сектора на „Финансови и застрахователни дейности“ - с 16.2%, „Образование“ - с 14.9% и „Строителство“ - с 14.5%.

Най-високи средни заплати получават служителите в сектора на "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - средно 2703 лева, а най-ниско се заплаща трудът на неквалифицираните работници /около 747 лева средно/ 

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март 2020 г. намаляват с над 900 души, или с 0.4% спрямо края на декември 2019 г., като достигат 220.3 хиляди. Логично, най-засегнати работещите в секторите на „Хотелиерство и ресторантьорство“, където има 16.3% спад на заетостта, „Култура, спорт и развлечения“ - с 13.3% спад и „Финансови и застрахователни дейности“ - със 7.0% по-малко работни места.

Най-голямо увеличение на наетите лица пък наблюдава в сезонните икономическите дейности - „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 25.9% повече наети служители, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 12.4% увеличение на служителите и „Административни и спомагателни дейности“ - със 7.1%.

Като цяло най-много хора от Пловдив и областта работят в секторите на „Преработваща промишленост“ - 32.1% от всички заети, „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - 15.9% и „Транспорт, складиране и пощи“ - 7.5%.

Предстои данните от следващото тримесечие - април - юни, да дадат по-ясна представа колко е засегнат трудовият пазар и финансовите му измерения спрямо трудовите възнаграждения на работещите. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина