Социални работници тръгват из страната, ще оценяват почти 100 000 инвалиди

Автор: Plovdiv Now 4901
Социални работници тръгват из страната, ще оценяват почти 100 000 инвалиди

1300 социални работници започват извършването на индивидуалната оценка на 97 688 инвалиди.Точковата система, по която ще се оценяват потребностите на хората с увреждания влезе в сила от 1 април.

Ползвателите на личната помощ до края на 2020 г. ще бъдат само пълнолетни българи с 90% увреждане и децата с над 50% увреждания и право на помощ, както и тези, които са с над 90% увреждане без право на чужда помощ.

Така броят на правоимащите през следващата година и половина ще бъдат 97 688 нашенци. След изтичане на този срок на асистент ще имат право всички над 700 000 освидетелствани с ТЕЛК.

За да получат помощник по 8 часа на ден те ще трябва да имат между 187 и 204 точки. Най-малко часове личен асистент ще се полага на нашенците, които са събрали от 11 до 49 точки - 15 часа месечно.

Тези с между 50 и 100 точки ще имат право на 42 часа, а с от 101 до 186 – 84 часа.

Освен ползвателите на личната помощ, през оценяване на потребностите ще трябва да преминат и тези, които получават финансова подкрепа. Това обаче ще се случи след изтичане на ТЕЛК-отвото решение - при преосвидетелстването им.

Система за оценяване се състои от 10 категории, в които има въпроси, на които ще се дават оценки от 0 до 4. Според методиката ако човек с увреждане е заявил лична помощ, тогава социалният работник, ще попълва само отделни части от формуляра, касаещи личната помощ.

Формулярът се състои от няколко модула, като той е съобразен със степените на зависимост на три възрастови групи - деца на възраст от 0 до 12 години, от 12 до 18 години и хора над 18 години с отчитане на съответната специфика. Броят часове лична помощ ще се изчисляват с помощта на три коефициента според възрастта. Най-висок ще бъде коефициентът при децата до 12 години-1. 556. При подрастващите от 13 до 18г. ще бъде 1.313, а за българите над 18г. - 1.235.

Сборът на точките от компонентите ще се умножава по съответния коефициент в зависимост от това към коя възрастова група принадлежи инвалидът.

Въпросите в методиката пък целят да дадат пълна картина както на заболяванията на инвалида, така и на възможността му да се самообслужва – къпе, говори. Освен това те ще дадат представа дали човекът с увреждане умее да пише, чете, организира ежедневието си, да се ориентира, да вдига и носи тежки предмети, да се придвижва на кратки разстояния до 500 метра без помощни средства. Индивидуалната оценка ще включва и информация за проблеми, свързани с поведението на човека.

В нея ще бъдат посочвани рискове от нараняване на други лица, унищожаване на имущество, самонараняване, свръхсексуално агресивно поведение, скитничество и злоупотреби със субстанции.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина