Предлагаме ви рецепта за сорбе от диня с мента - идеален летен десерт, който ще ни разхлади в жегите.
Необходимите продукти са
бяло вино - 2 ч.ч.
диня - около 2 кг
мента - пресни листенца за декорация
пчелен мед - 1 к.ч. (или кафява захар)
ванилия - 2 бр. на прах
лимонов сок - 5 с.л.
Приготвяне:
Измийте динята и изрежете капачето ѝ, не го изхвърляйте. Издълбайте динята, махнете семките и сложете в тенджера.
Смесете виното, меда, лимоновия сок и ванилията, разбъркайте. Смесете с динята и пасирайте.
Сложете в издълбаната диня сместа, сложете капачето. Цялата диня прехвърлете в голяма купа. Покрийте със стреч фолио и приберете във фризера. Разбърквайте на половин час сместа, докато не се образуват кристалчета.
Сервирайте свежото сорбе в динята, украсено с мента.