„Соната 57“ ще звучи на Античния театър в памет на Маестро Милчо Левиев

Автор: Plovdiv Now 4864
„Соната 57“ ще звучи на Античния театър в памет на Маестро Милчо Левиев

Пловдив ще почете 85-годишнината на големия музикант Милчо Левиев с мащабен концерт премиера на "Соната 57".

Събитието е на 15 юни от 20,30 часа, на Античния театър.

Организатор на събитието е Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев”, което работи за задълбоченото обследване, изучаване и популяризиране на креатива на великия джазмен, мултиплициран в редица успешно реализирани от него проекти през годините, белязани с безброй гениални колаборации с артисти от целия свят.    

Реверанс към големите в музиката! Така може да се окачестви една от последните творчески идеи на композитора Милчо Левиев, породила създаването на оригинални аранжименти за глас и камерни инструментални формации върху теми от емблематични произведения на Барток, Шопен, Владигеров, Равел, Вила-Лобос, Чайковски, Равел, Рахманинов... Всъщност идеята му, реализирана посмъртно в албума „Соната 57“, не е неочаквана, казват организаторите.

Помним: той обичаше да напомня, че музиката произлиза от музика. Думите му все намекваха, донякъде и шеговито, за онзи особен аспект на диалогизма в музиката, за онзи нестихващ разговор с минали музикални събития, втъкан в природата на свободната музика. Намекваха и за превръщането на „позната музика“ в ново произведение, което, поне в джаза, често е израз на креативно съавторство. Вярно, съавторството в случая, осъществено с помощта на виртуалната комуникация, носи необичайни перспективи. Отделните партии на пиесите в албума, „подадени“ приживе от Маестрото, са дело на повече от 40 бележити артисти, все негови приятели и съмишленици, пребиваващи в различни точки на света, белязали с таланта си завинаги съвременната музика. 

Финалната работа върху техните записи е осъществена в Пловдив от екип на Валери Костов. А обединяващия акцент в пиесите – гласът на Вики Алмазиду – сякаш допълва и вдъхва нов живот в ярките ни спомени за космополитния дух на музиканта и човека Милчо Левиев. 

Проектът е част от програма Наследство на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

Участници: Антони Дончев - квинтет,Оркестърът на Опера Пловдив с диригент К. Добройков ,Валери Костов – аранжор, В. Алмазиду – Гърция ,Т. Спасов, Г. Ферис – Франция, Д. Линкс – Съединени щати , Йо. Корцоглу–Гърция, В. Стефановски ,С. Лацияс – Гърция, П. Салчев, Т. Бакърджиев.

Билети се продават в мрежата на Ивентим.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина