София филм фест в Пловдив показва филмите с Оскар, Златна Палма и Златна Мечка за 2019

Автор: Plovdiv Now 4128
София филм фест в Пловдив показва филмите с Оскар, Златна Палма и Златна Мечка за 2019

София филм фест се завръща в Пловдив през октомври с „Паразит“ и новите филми на Кен Лоуч и Джим Джармуш. В Пловдив след 8 октомври пристигат носителите на Оскар, Златна Палма и Златна Мечка за изминалата година. 

След дълго чакане любителите на седмото изкуство ще могат да се насладят на носителя на Оскар за Най-добър филм – корейският „Паразит“. Освен овациите на американската филмова академия, филмът взе и ред други също толкова престижни награди – сред които Златна Палма в Кан’19 и Златен глобус за Най-добър чуждоезичен филм. “Паразит“ можем да гледаме на 15 октомври от 18:30 часа.

В Пловдив пристига и носителят на Златна мечка за най-добър филм от фестивала в Берлин 2019 „Синоними“ на 19 октомври от 18:30 часа.

Част от програмата е и „Медена земя“ – македонският документален филм, направил пробив на фестивала за независимо кино „Сънданс“, както и при Оскарите. Лентата на югозападната ни съседка бе номинирана в две категории на американската Академия – за най-добър пълнометражен документален филм и за най-добър международен филм. Историята ни среща с прехвърлилата 50 години Хатидже, която живее в запустяло село в Македония. Всеки ден тя изкачва един хълм, за да се грижи за своите пчелни семейства, сгушени в скалите, докато спокойните ѝ владения не са навестени от шумни двигатели и много деца. „Медена земя“ ще гледаме на 21 октомври от 20:45 часа.

Освен наградените филми, фестивалът ще ни срещне и с най-новите заглавия на някои любими режисьори. Майсторът на социалната драма Кен Лоуч се представя с „Извинявайте, че не ви намерихме“. Страхотен актьорски състав събира и любимият Джим Джармуш в една необичайна зомби комедия. В „Мъртвите не умират“ ще видим Адам Драйвър, Бъл Мъри и Стив Бушеми.

Питър Уебър, с номинации за Оскар, Златен глобус и БАФТА, се представя с черно-бялата история „Ина де Ярд“. Филмът е портрет на пионерите на реге музиката в Ямайка. „Ина де Ярд“ улавя непреходността на този жанр и неговите социални ценности, както и страстта, с която се връща интересът на по-старите поколения, за да бъде предадена на младите слушатели. Филмът ще можем да гледаме на 13 октомври от 20:45.

В специални прожекции ще се срещнем и с легендарният финландски режисьор Аки Каурисмаки. В пловдивското издание на „София филм фест“ ще гледаме две негови заглавия от 90-те. „Бохеми“ (12 октомври, 20:45) е меланхолична комедия за трима артисти, които предследват необичайно същество – Монетата от пет франка. „Наех наемен убиец“ (на 20 октомври от 20:30) пък е необичайната история за Анри, който прави много неуспешни опити да се самоубие. Той плаща на наемен убиец да свърши работата вместо него, но междувременно среща любовта на живота си, а договорът не може да бъде анулиран.

Фестивалът започва на 8 октомври в LUCKY Дом на киното. Билетите ще са на цена от 8 лева, а за учащи и пенсионери – по 6 лв. Те ще са в продажба на сайтовете boxoffice.bg и kinolucky.com от края на седмицата, като там ще може да се види и пълната програма на фестивала.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина