Случайност? Пловдивски ресторант за втори път отървава солена глоба заради нескопосан акт

Автор: Plovdiv Now 6878
Случайност? Пловдивски ресторант за втори път отървава солена глоба заради нескопосан акт

За втори път в рамките на една година ресторант "Мистрал" в Тракия се отървава от солени глоби. Преди дни, след оспорване на акт в размер на 10 хиляди лева, Районният съд под тепетата отменя наказателното постановление, издадено поради липса на документ за удължено работно време.

При извършена проверка в 00:50 часа навръх студентския празник – 8 декември, в присъствието на управителя на ресторанта било установено, че заведението не било приключило работа, като на 8 от масите имало клиенти, общо около 30 души. На масите имало сервирана храна и напитки, персоналът обслужвал клиентите и програмите не били приключени. 

Междувременно било установено, че дружеството, стопанисващо обекта, няма разрешение за работа след 24:00, валидно към датата на проверката. Припомняме, че такова се издава от кмета на района, в случая - на ЖР Тракия. Така проверката завършила с акт за установяване на нарушението, въз основа на който е издадено наказателното постановление, с което се налага глобата. Санкцията била 10 хиляди лева. Сумата е определена от факта, че през 2017 година обектът отново е бил спипан да работи без така необходимите документи.

След издаването на наказателното постановление, управата на заведението е депозирала жалба за отмяната му. При оспорването му пред Районния съд обаче магистратите отменят санкцията. Причината – неточност във фактическата обстановка и неправилно описване на нарушенията. В редовете не е упоменато в какво точно е обвинено юридическото лице, времето на съставянето на акта, както и точно и ясно описание на  мястото и обстоятелствата на извършване на нарушението.  Освен това инспекторът, съставил акта, не е упоменал дали заведението въобще не притежава такова разрешение за удължено работно време, или пък притежава, но същото е с изтекъл срок на действие, или пък дали е подадено заявление за такова.

Така заради поредица от грешки в наказателното постановление глобата е отменена.

Това е втора санкция за ресторант Мистрал, която е отменена от магистратите поради некомпетентност на проверяващите. Както PlovdivNow.bg съобщи, в края на 2018 година на заведението беше съставен акт за наличие на непълнолетни лица след 22 часа.

На една от масите е имало три хлапета на 17 години, които се забавлявали, без да има с тях придружител. Оказало се, че в кръчмата имало още две лица без необходимата възраст за посещение на нощни заведения. Констатирайки нарушението, органите на реда съставили глоба на обекта.

В съдебната зала, след запознаване с всички материали по делото, магистратите констатираха, че има допуснати съществени грешки при съставяне на акта. Според наредбата, по която е била глобена фирмата, за всяко едно лице трябва да се издава отделен акт за нарушение. В случая пет. Всъщност обаче  било наложено само едно административно наказание ,,глоба‘‘ в размер на 2000 лева от служителката на Пето районно, вместо пет административни наказания, по едно за всяко едно извършено нарушение.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина