След Пловдив: Великолепният “Орфей и Евридика“ завладява София

Автор: Plovdiv Now 6676
След Пловдив: Великолепният “Орфей и Евридика“ завладява София

Италианският културен институт в София и Държавна опера-Пловдив представят изложба с фотографии от спектакъла "Орфей и Евридика" от Глук на големия режисьор Стефано Пода в откритите пространства пред Народен театър  "Иван Вазов". Събитието бе един от акцентите в програмата на Пловдив-Европейска столица на културата 2019, представено по време на фестивала Opera Open. В 24-те фотографии на Александър Богдан Томпсън са събрани емоциите на артистите и невижданата по мащаб и оригиналност сценография, вдъхновена от богатото културно наследство на траките и земите на Орфей, създадена специално за Античния театър, пише plovdivtime.bg. 

Фотографиите ще са изложени две седмици - до 14 юни. Куратор на изложбата е Нели Раданова. След изложбата да бъде представена в Рим и в Пловдив.

Стефано Пода е италиански артист, известен като създател на театър, основаващ се на целостта на изкуствата и стремящ се към цялостно възприемане, което превръща операта в пластично изкуство, богато на видения. Така неговата версия на „Орфей и Евридика“ на Глук в Римския театър на някогашния Филипопол намира естественото си място на античен спектакъл, който търси модерността в универсалния характер на мита и изгражда идеален мост между Италия и България, между мит и постмодерност, между историята и операта, разбирана като синтез на изкуствата.

Александър Богдан Томпсън не се определя като фотограф, а като автор на снимки. Негов инструмент е камерата, а снимката като произведение е медиаторът – тя бива едновременно и носител на авторовото усещане, и генератор на емоции, които търси да отключи у зрителя. До сценичната фотография, като свое средство за творческо споделяне, Александър достига след като самият той работи на сцената - като певец и помощник- режисьор в Операта в град Есен – Германия. Светоусещането му е формирано в резултат на богат професионален опит в много области и израстването му между различни култури.

Откроява се работата му по проекти на сцените на Държавна опера – Пловдив, Софийска опера и балет, Държавнa опера – Русе, Драматичен театър – Пловдив, отразяването на проектите от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, редица концерти и спектакли с популярни български и чужди изпълнители.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина