1 голяма тиква цигулка, без семките, нарязана на кубчета
3 с.л. студено пресован зехтин
морска сол и прясно смлян черен пипер
½ ч.ч. нарязани орехи (пекан)
1 с.л. масло
поне 2 с.л. мед/кленов сироп (или кафява захар)
1 връзка къдраво зеле кейл без стеблата, нарязано на едро (около 8 ч.ч.)
180 г (6 унции) сирене бри на кубчета
1 голяма ябълка, почистена от шупела и нарязана на едро
½ ч.ч. сушени червени боровинки
За кленовия винегрет:
2 с.л. чист кленов сироп
до ⅓ ч.ч. студено пресован зехтин
1 ч.л. дижонска горчица
1 с.л. ябълков оцет
¾ ч.л. морска сол
Инструкции
Загрейте фурната предварително на 220°С (425° F). Разпределете кубчетата тиква върху тавичка и полейте с 2 супени лъжици зехтин, после посолете и поръсете с черен пипер. Печете тиквата 35 минути, разбъркайте тиквата и печете още 15 до 20 минути като периодично я разбърквате докато омекне и се изпече.
Докато се пече тиквата, захаросайте орехите (пекан). Пригответе хартия за печене върху тавичка. Загрейте маслото и кафявата захар в средно голям тиган с незалепващо покритие докато започнат да излизат балончета. Сложете орехите (пекан) в сместа и ги разбъркайте да се покрият с нея отвсякъде. От време на време ги разбърквайте докато захарта се втечни и придобие тъмно кехлибарен цвят. Разстелете оваляните орехи върху хартията в тавичката с гумена шпатула. Оставете ги да изстинат напълно и ги начупете на едри парчета.
Направете винегрета: Разбийте кленовия сироп, ¼ ч.ч. зехтин, горчицата, оцета и солта в средно голяма купа или ги разбийте в буркан с плътно затварящ се капак. Добавете с биене още зехтин на капки, общо до ⅓ ч.ч. докато постигнете желаната консистенция на дресинга.
В голяма купа разбъркайте зелето кейл с останалата 1 супена лъжица зехтин. Разбъркайте зелето със зехтина с ръце докато то стане ярко зелено и заблести, около 2-3 минути.
Върху зелето наредете тиквата, сиренето бри, ябълката, червените боровинки и начуканите карамелизирани орехи. Поръсете салатата с кленовия винегрет и сервирайте докато тиквата е още топла.