Предлагаме ви рецепта за сладко от пъпеши, което може да се консумира веднага, но защо да не помислим и за зимата.
Продукти:
пъпеш - 3 кг почистен
захар - 1 кг
лимонов сок - 1 с.л. прясно изцеден, може и 1 ч.л. лимонтузу
ванилия - 2 прахчета
Приготвяне:
Нарежете почистения пъпеш на дребни парчета. Сложете го в гевгир или тензух и го провесете да се отцежда за 15-20 минути в съда, в който ще варите сладкото.
Сипете плодовете при сока им добавете захарта, като количеството й е по вкус - колкото повече захар сложите, толкова по-гъсто ще стане сладкото.
Прибавете ванилията и хубаво разбъркайте, докато се вари. Накрая добавете лимоновия сок и доварете за още 5 минути.
Разсипете готовото сладко от пъпеши още горещо в бурканчетата, затваряйте и обръщайте с капачките надолу. По желание може да стерилизирате за 30 минути след завиране.