Сладкиш с тиква, грис и шамфъстък - постен, но много вкусен

Автор: Plovdiv Now 10032
Сладкиш с тиква, грис и шамфъстък - постен, но много вкусен

Предвагаме ви рецепта за сладкиш с тиква, грис и шамфъстък - постен, но много вкусен.

Продукти:

тиква - 400 г почистена, обелена

грис - 250 г

олио - 2 с.л.

бадемово мляко - 130 мл

кисело мляко - 150 г соево

лимони - 1/2 бр.

портокали - 1/2 бр. малък

захар - 5 с.л. с връх, кафява +за поръсване

брашно - 3 с.л.

бакпулвер - 15 г

ванилова захар - 1 с.л.

шамфъстъци - около 60 г, без черупката

Приготвяне:

Тиквата се настъргва и се смесва със кафявата захар, ваниловата захар, двата вида мляко, олиото, соковете от цитрусите и кората им, настъргана на фино ренде.

Добавят се брашното и бакпулверът и се разбъркват много добре, за да няма бучки. Накрая се слага грис и отново се разбърква до хомогенност. Сместа трябва да е по-скоро рядка, защото при печене грисът ще набъбне и ще поеме течността.

Тиквената смес се сипва в тавичка с диаметър 26-28 см., покрита с хартия за печене. Хартията е добре също да бъде намазнена. Отгоре се пръсват шамфъстъците, като леко се разбърква, за да не стоят съвсем на повърхността, а повечето да потънат навътре. По повърхността се поръсва кафява захар.

Сладкишът се пече в загрята на 180 градуса фурна около 40 минути или до суха клечка. Не бухва почти, което е разбираемо предвид продуктите, но пък става леко влажен, много ароматен и вкусен.

Рецепта - Йорданка Ковачева

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина