Предвагаме ви рецепта за сладкиш с тиква, грис и шамфъстък - постен, но много вкусен.
Продукти:
тиква - 400 г почистена, обелена
грис - 250 г
олио - 2 с.л.
бадемово мляко - 130 мл
кисело мляко - 150 г соево
лимони - 1/2 бр.
портокали - 1/2 бр. малък
захар - 5 с.л. с връх, кафява +за поръсване
брашно - 3 с.л.
бакпулвер - 15 г
ванилова захар - 1 с.л.
шамфъстъци - около 60 г, без черупката
Приготвяне:
Тиквата се настъргва и се смесва със кафявата захар, ваниловата захар, двата вида мляко, олиото, соковете от цитрусите и кората им, настъргана на фино ренде.
Добавят се брашното и бакпулверът и се разбъркват много добре, за да няма бучки. Накрая се слага грис и отново се разбърква до хомогенност. Сместа трябва да е по-скоро рядка, защото при печене грисът ще набъбне и ще поеме течността.
Тиквената смес се сипва в тавичка с диаметър 26-28 см., покрита с хартия за печене. Хартията е добре също да бъде намазнена. Отгоре се пръсват шамфъстъците, като леко се разбърква, за да не стоят съвсем на повърхността, а повечето да потънат навътре. По повърхността се поръсва кафява захар.
Сладкишът се пече в загрята на 180 градуса фурна около 40 минути или до суха клечка. Не бухва почти, което е разбираемо предвид продуктите, но пък става леко влажен, много ароматен и вкусен.