Предмети от тракийски златни съкровища, пресътворени от шоколад и сметана, са голямата атракция в състезанията за Националната кулинарна купа 2018. Те се провеждат днес и утре в Международен панаир Пловдив, а организатор на събитието е Българска асоциация на професионалните готвачи.
Претендентите за титлата „Сладкар на България“ ще трябва да изваят от шоколад и сметана популярни предмети от тракийски златни съкровища в темата „България - люлка на цивилизацията”. През 2017 г. майсторите направиха невероятни десерти с форма на дракони, мечове, крепости и кули, пресъздавайки теми от популярния сериал „Игра на тронове“.
Над 100 участници мерят сили и умения в 9 категории от надпреварата за Националната кулинарна купа на България. Пловдивчани могат да видят на живо популярни шеф готвачи, като Андре Токев и Иван Манчев, и много други майстори на кулинарното изкуство. Атмосферата в боксовете по нищо няма да отстъпва на придобилите популярност телевизионни формати, но посетителите ще имат предимството да усетят на живо духа на надпреварата в отборната категория и индивидуалните дисциплини, заявяват организаторите.
Професионалното жури ще зададе атрактивни теми в отделните категории. При индивидуалната борба за титлата „Готвач на 2018 г.“ участниците ще трябва да покажат най-доброто в „Модрена класика – българска история“. В отборното представяне темата е „Иновация – трактовка на популярни френски ястия“. Състезателите с най-високи резултати от първия ден ще се класират за втория кръг, наречен „Черна кутия”. Организаторите ще предоставят на отборите запечатани кашончета с продукти и на старта ще обявят темата. Ястията ще бъдат оценени по следните критерии: вкус, визия, ефективното използване на съставките, балансираност на менюто, оригиналност, използвани кулинарни умения и техники. Гостите на събитието могат да видят презентации от топ готвачи, като Георги Бойковски, именитите сладкари Ради Стамболов и Боби Екзархов, да надникнат в тайните на китайската кухня с Ян Синг от Хонг Конг и да се запознаят с уменията на Галин Захариев, носител на призови места от състезания по пица класик и пица акробатика. Специално въведение в света на био- и крафтбирите ще направи Стойчо Пампов, създадател на най-популярния български крафтбирен бранд - „Ромбус“. Предвидени са дегустации на вина, прясна паста и други специалитети. Турнирите се провеждат в палата 7 на Панаира, а имената на победителите ще бъдат обявени на 21 април, събота, от 15.40 часа.