Скулпторът проф. Димитър Рашков с нова изложба “66“ в града под тепетата

Автор: Plovdiv Now 7905
Скулпторът проф. Димитър Рашков с нова изложба “66“ в града под тепетата

Art Gallery SIGNA кани пловдивчани и гости на града на изложба скулптура "66" на проф. Димитър Рашков. Откриването е в четвъртък, 1 октомври 2020 г. от 18:30 ч. до 20:30 ч., при спазване на всички противоепидемични мерки.

Проф. д-р Димитър Рашков е известен и разпознаваем български художник - скулптор. Виртуозен майстор е на малката пластика и барелефа. Той е сред малцината наши автори, погледнали на света и от забавната му страна. Фигурите му, често са с гротескни форми. Заоблеността им  свидетелства за греховност, но такава, която носи не само психическо, но и физическо здраве. Пластиките и релефите му са сътворени с много хумор и с премерена доза еротика. Те запазват своята гъвкавост и жизненост. Пластичните му образи създават атмосфера и на приказност.

Автор е на редица паметници и бюстове: бюст паметник на Васил Левски в с. Соколица /1981/, монумент „Героично минало и настояще“ – Карлово /1984/, бронзов релеф на братята Евлоги и Христо Георгиеви – Карлово /2019/, скулптура „Бакхус“ – Карлово /2005/, бюстове на ген. Столетов и  неговия брат Ал. Столетов в гр. Владимир – Русия, статуя на Свети Георги в  Санкт Петербург /2009/, бюст на Любен Дилов – баща в Плиска – Двор на Кирилицата и мн. др.

Избран е за почетен професор на Държавния университет „Александър и Николай Столетови““ в  руския град Владимир, с решение на Съвета на учените там.

В настоящата експозиция излага характерната за творчеството му кръгла скулптура и бронзови стенни релефи, които могат да бъдат разглеждани във времето от 1-ви до 23-ти октомври.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина