Ситуацията в Ботев е доста тежка, фалит заплашва клуба

Автор: Plovdiv Now 6043
Ситуацията в Ботев е доста тежка, фалит заплашва клуба

Ситуацията в Ботев е доста тежка, това стана ясно от пресконференцията на Сдружение ПФК Ботев Пловдив. На брифинга участваха председателят на Сдружението Радослав Кошински, и членовете на УС на Сдружението Борис Гиздаков и Теодор Бочев. Ботев има задължения, които трябва да бъдат спешно погасени иначе клубът е застрашен от фалит, а в момента няма финансов благодетел. Акциите са свободни и всеки, който има желание да ги притежава може да го направи, пише trafficnews.bg

"През последните два месеца общото състояние на клуба давахме различни сигнали в по-голямата си част и не бяха позитивни.
Нямаше хаус, но имаше много проблеми, които към днешна дата не са разрешени", започна Кошински.

"Има хора, които са от Пловдив и са ботевисти и незнаят какво е Сдружение ПФК Ботев. Това е наследникът на Ботев създаден през 1912г. Много лесно може да бъде проверено в търговския регистър. През 1990 клубът е регистриран със сдружение с нестопанска цел. Това е нещо уникално, което другите отбори вече са загубили. Сдружението е собственик и на двете емблеми на клуба техен собственик и пазител и член на БФС, благодарение на което клубът участва в А група. Сдружението е отворена и чиста организация може да членува абсолютно всеки. 200 лева на година е членският внос. Ние сме избрани на общо събрание. Всички членове участват в тези решения. Упреците не са дошли от наши членове, а от хора, които не са запознати с нещата. Всички членове на управителния съвет сме изцяло на доброволни начинания", заяви Теодор Бочев.

"Сдружението не е фенклуб, той наследява историческия Ботев през 90-те години. Тази ситуация не е прецедент. 2010 след фалита на АД на Христолов Сдружението възстанови дейността си. Същото се случи и 2014 при фалита на КТБ то пое акциите и имаше ангажимента да полага грижата. Февруари 2017 също се случи когато господин Самуилов върна акциите. И сега август господин Самуилов отново прехвърля акциите на сдружението. Господин Самуилов не беше изгонен от Сдружението както се говереше. Сдружението не се е възползвало от правната възможност да развали договора и да си поиска акциите от господин Самуилов. Обратното прехвърляне на акциите става само по волята на господин Самуилов. Искам да изкажа благодарност на господин Самуилов и всички, които иневстират в спорта. Преди година господин Самуилов подава заявление, за което иска да бъде освободен от борда на директорите на Ботев. Промяна в съвета на директорите заявява господин Самуилов и борда насрочва ново събрание.  В Сдружението се получава писмо от господин Самуилов, в който той се обръща към председателя на ус господин Кошински с молба за нови три кандидатури.Нашата философия е фенове да не представляват футболния клуб и ние сме отказали. Сдружението има право на един член. По-късно Самуилов прехвърля акциите на Сдружението. Всичко това го коментираме, защото независимо от сериозните средства, които господин Самуилов е инвестирал в Ботев те не се са реализирали ефективно. Всичко това няма нищо общо със Сдружението. Ние бяхме поставени в ситуация, в която не сме очаквали, че ще ни бъдат върнати акциите, а има насрочено събрание с дневен ред. Ние трябваше да проведем това събрание и да излъчим нов съвет на директорите. Лицата, които инвестират във футбола да управляват структура, в която инвестират. Ние проведохме редица разговори с господин Самуилов и други бизнесмени. Те даваха надежди, че ще спонсорират Ботев. Ние им предлагахме местата в борда. Имаше сигнали за такова съгласие. Чакахме до последния ден преди събранието. Последните ни опити за отговор не се отговори. Без значение от нашата воля бяхме принудени да създадем съвет на директорите от трима души с временен характер. Събитията, които станаха решиха мен  и господин Златев да не се вписваме. Бяха направени и публични изявления от лица в клуба, че искат стария борд. В момента действаше старият борд с всички четири члена, ако господин Йотков е отписан остават трима", допълни Борис Гиздаков.

"Много са проблемите, пред които клубът е изправен и трябва да се справя. Вътре в клуба администрация, футболисти и публика. Ако не се обединим нас не ни чака нищо добро. Синдикът на КТБ ни съди в момента. Само 3 милиона ще са таксите, ако бъдем осъдени. Ако искаме след нова година клубът ни да съществува, трябва да намерим варианти и да се обединим за спасението на клуба. Одитът още 2019 изразява АД може да функционира като търговско дружество. 2020 една част от тези проблеми започват да се управляват. 3 милиона са дадени от господин Самуилов за покриване на задълженията. Към днешна дата задълженията са около милион и триста най-голямото задължение е към местни данъци и такси. Това са стари натрупани неща, но там има погасителен план. Под 200 000 лева е към НАП в рамките на година трябва да изчезнат. Има и за доставчици около 200 000. Кое е по-притеснителното в началото на септември освен одита, който е направен от одитори независими, които направиха икономически анализ на Ботев. На нас ще ни предстоят много срещи и разговори за привличане на хора от бизнеса да помогнат на Ботев. От началото на август ги стратирахме, но всички искаха информация за моментното състояние на клуба. Наехме външни професионалнисти независими. Този анализ ще бъде достъпен до всеки един човек, който иска да инвестира в клуба. Имаме срещу Ботев в момента три дела срещу Ботев за 26 милиона лева. Ако загубим делата само във формата на такси ще дължим около 4 милиона лева. Решението на тези дела и на средствата, които ще дължим и практически ще фалира клуба. Този дълг трябва да бъде изкупен в момента е 560 000 лева. Според юристите това, което дело е заведено срещу КТБ ние трябва да изкупим този дълг. Става въпрос за 64 милиона лева за активи свързани с Петрол. Към днешна дата няма интереси за закупуването на този дълг. Трябва да съберем и организираме кампания да съберем този дълъг с кампания не съм сигурен дали имаме времето. Надявам се да го имаме. Друго задължение, което е много спешно е бившият треньор Желко Петрович, който ни осъди за около 220 000 лева. Дължим ги към края на октомври. 

"Не сме имали мераци да управляваме Ботев. Искаме да се спазват законите. Имаме право на един представител на сдружението в борда. Господин Самуилов никога не е казвал, че има претенции затова. Ако има лица, които са заинтересовани за бъдещето на клуба. Нашите врати винаги са отворени. Ако някой поиска акциите веднага сядаме и говорим", каза още Теодор Бочев.

"Предстои редуциране на текущите разходи на клуба. Хората в клуба са запознати. Предстои сключване на рекламни и спонсорски договори. Имаме екип, който работи по този въпрос може да помогне това много. Този екип се заема с реализирането на различни маркетингови инициативи. Предстои ни да организираме инициативи от кампания. Този половин милион трябва да бъде изкупен", заяви Кошински.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина