Симфония 7 “Ленинградска“ на Античния театър събра над 350 000 онлайн зрители по света

Автор: Plovdiv Now 9197
Симфония 7 “Ленинградска“ на Античния театър събра над 350 000 онлайн зрители по света

На Античния театър в Пловдив с цялата си мощ снощи прозвуча Симфония N7, оп. 60 от Дмитрий Шостакович. Една симфония, посветена urbi et orbi; колкото на града, толкова и на света според древната сентенция. Една симфония, свързана, както с преодоляването на конкретното историческо, зло, така и с укрепването и издигането на човешкия дух. Забележително, майсторски интерпретирана от пределно мобилизираните музиканти на пловдивския оркестър начело с Диан Чобанов, тя срещна своята жадна, съсредоточена и благодарна публика. За пореден път Шостакович удържа победа в Пловдив!

Ленинградска симфония бе представена като част от проекта "Музика на мира" в сътрудничество с Жокер Медиа, който предвиждаше едновременното изпълнение на произведението в 5 града в Русия, Германия, Австрия и България.

В Пловдив 95 музиканта започнаха подготовката още през април самостоятелно в условия на изолация, по-късно на отделни малки групи, за да се съберат финално на Античния театър, където силата на музиката възтържествува въпреки извънредните обстоятелства. Оркестърът на Опера Пловдив е единственият, който успя да изпълни произведението на живо, както бе първоначално планувано. Концертмайстор бе Мичо Димитров.

На концерта присъстваха двама оцелели от ленинградската обсада, които живеят в България, както и много ветерани от Втората световна война.

Поради големия интерес, концертът Симфония 7 "Ленинградска" ще бъде повторен на 31 август от 20:30 часа на Античния театър. Билетите са в продажба. Събитието събра над 350 000 онлайн зрители по света при стриймване на живо по интернет. Концертът бе предаван директно и по няколко телевизионни канала извън България.

Снимки Александър Богдан Томпсън

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина