Симеон от МУ-Пловдив - един от първите доброволци в Инфекциозна клиника

Автор: Plovdiv Now 39051
Симеон от МУ-Пловдив - един от първите доброволци в Инфекциозна клиника

Студенти от Медицински университет-Пловдив се отзоваха на призива за доброволци, които да помагат на лекарите в Клиниката по инфекциозни болести и паразитология при УМБАЛ „Св. Георги“.

Един от тях е Симеон Личев, който е в 6 курс в Медицински университет-Пловдив и тази година трябва да се дипломира.

 „В момента, в който видях съобщението от проф. Стойчева, веднага взех решение да се включа на предната линия в борбата с COVID-19. Не бих се определил като доброволец, а по-скоро като бъдещ лекар, изпълняващ дълга си към хората.”, обясни Симеон Личев.

В момента той работи по няколко часа на ден в клиниката, а в останалото време стриктно спазва препоръките за самоизолация и ограничаване на социалните контакти.

„Дейностите, които извършваме аз и останалите колеги от курса, са с цел подпомагане работата на специалистите по инфекциозни болести. На този етап не се налага нещо по-специфично. Опитът, който получавам в Клиниката по инфекции, не е ограничен само до пациенти, суспектни и заболели от коронавирус, но и от други инфекциозни болести”, споделя младият лекар.

Той съветва всеки спазва инструкциите на Националния оперативен щаб за борба с коранавируса и призовава желаещите да се включат към общата инициатива.

„Само с всеобщи усилия ще победим този невидим враг”, казва още стажант-лекарят от Медицински университет-Пловдив.

Педи дни ръководителят на Катедрата  по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при Медицински университет – Пловдив и Клиниката по инфекциозни болести и паразитология при УМБАЛ „ Св. Георги“ проф. д-р Марияна Стойчева  алармира за нуждата от медицински кадри, за да обезпечи обслужването на пациенти със съмнения за COVID – 19.

"Изпитанието е за всички ни. Трябва да отговорим на нуждите на обществото. Да запазим здравето и живота на нашите пациенти", написа като призив проф. Стойчева.

Тя призова студенти по медицина V и VI курс и студенти от Медицински колеж – III и IV курс, да проявят съпричастност и помогнат Клиниката по инфекциозни болести.

„Нека заедно се изправим срещу връхлитащата буря", гласи апелът.

В момента във връзка с разкриването на нови структури за борба с разпространението на COVID-19, има неотложна нужда от медицински персонал.

В момента болниците набират доброволци от региона – лекари, стажант-лекари, медицински сестри, фармацевти и студенти, които да отговорят на тази потребност.

„Голяма е активността на нашите студенти да бъдат на предния фронт. Убедени сме, че е морален дълг на всеки български лекар да бъде на предния фронт, а стажант-лекарите са само на няколко месеца от завършването си и от полагането на Хипократовата клетва. Сега е времето, когато обществото има нужда от тях и те могат с делата си да докажат защо са избрали най-хуманната професия. Вярваме, че нашите стажант-лекари приемат опазването на живота и здравето на хората като свое призвание”, заяви ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Припомняме, че Академичният съвет на МУ – Пловдив реши стажант-лекарите да продължат преддипломния си стаж по досега установения ред при спазване на указанията на Националния оперативен щаб. От тях се очаква да бъдат основни помощници на лекарите, които работят в извънредните условия на така създалата се ситуация.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина