Ще мине ли номерът? Шофьор си кара активно край Пловдив с временен документ от Англия

Автор: Plovdiv Now 6233
Ще мине ли номерът? Шофьор си кара активно край Пловдив с временен документ от Англия

Българин кара активно по пътищата у нас с временна английска книжка, която представя за валиден документ. Полицаи го хващат в издънка два пъти, но с късмет се отървава. Шансовете на съдбата обаче явно са се изчерпали и третият път вече е фатален.

След като на два пъти през 2018 и 2019 е спипан със спорния документ и се отървава на косъм от това да бъде съден за престъпление, предвиждащо от 1 до 3 години затвор и глоба от 500 до 1200 лева, мъжът не си взима поука.  

Третият му сблъсък с пътна полиция е на 11 февруари 2020 г.. Шофьорът с спрян за проверка в 8:30 сутринта на улица в пловдивското село Белозем.  В момента, в който сваля стъклото на своето „БМВ 320 Д“, мъжът е помолен да даде шофьорската си книжка. Той е представил временно СУМПС, издадено във Великобритания. Справка в сектор „Пътна полиция“ – Пловдив пък посочила,  че не притежава валидно СУМПС.

Книжката от Великобритания, която показал обаче била обозначено като „provisional driving licence“ (временна шофьорска книжка) с индекс „L“, валидна от 11.07.2018г. до 10.07.2028г.

Оказва се, че документът се издава за обучение на шофьори в Англия и им дава право да карат с инструктор в учебна кола на територията на Великобритания, но няма каквато и да е стойност у нас и в другите страни.

Полицията веднага съставят акт на шофьора с мнимия документ и свалят номерата на колата. Той обаче не се отказва и спори пред Административен съд Пловдив наложената принудителна мярка. Съдиите са категорични - мъжът е неправоспособен и за пореден път бива хващан в нарушение. 

През 2018 е първата издънка и книжката му бива отнета, а през 2019 е хванат за втори път и едва не бива осъден по Наказателния кодекс. Тогава обаче му се разминава по чист късмет и със сигурност пропуски в досъдебното производство. Този път обаче мъжът може сериозно да загази. 

По закон, който в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извърши такова деяние отново, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и двеста лева.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина