Ще излизаме от вкъщи с мобилно приложение, ако се въведе пълна карантина

Автор: Plovdiv Now 6843
Ще излизаме от вкъщи с мобилно приложение, ако се въведе пълна карантина

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че държавата се подготвя с нова система за въвеждането на пълна карантина.

„Тотално карантиниране на хората от рисковите групи или излизане от вкъщи само с декларация. Това са крайни мерки, които ще ги приложим, ако щабът препоръча. Съвсем скоро ще покажем нова онлайн система, която може да се приложи и в такъв случай. Тя ще се използва като приложение на мобилния телефон. Системата е почти готова и в четвъртък ще я покажем на всички потребители.  Възможно е да има ограничение на периметъра и времето на излизане. Целта е да се ограничи излизането само за най-малко случаи“, заяви Горанов в ефира на Нова телевизия.

Вицепремиерът бе категоричен, че към момента не се налагат крайни мерки, но за в бъдеще това не се изключва.

„Ако се наложи няма да се поколебаем да вземем и най-тежките мерки. Ако се водим от опита в Азия, всичко трябва да премине най-много до три месеца. Основният въпрос е колко – заразени, починали и колко време“, коментира Дончев.

Според него в началото на поставянето на карантината в Италия мерките не са били спазвани, затова и в момента все още не се наблюдава спад в броя на заразените.

„Няма как да затворим напълно държавата. Ние правим две неща – намаляваме товара върху здравната система, надяваме се да удряме отгоре пика и даваме шанс на учените да създадат ваксина“, добави той.

„Болничните легла не са ни проблем, можем да разгръщаме още десетки болници. Това, което ние е проблем е медицинския персонал. Представете си една тежка ситуация с много дълги дежурства, опасни ситуации и умора“, каза Дончев.

Той коментира и мярката 60 към 40.

„Мислим за всички сектори, мислим и за работника. Целта е да няма фалити. Много е трудно едно предприятие да започне работа, след като бъде затворено – ще са нужни месеци. Затова искаме да запазим бизнеса. Цифрите на помощта са сходни и в други страни в Германия също се прилага мярката 60 към 40.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина