Ще бъде ли отворен най-сетне пловдивският зоопарк за 4 млн. лева

Автор: Благовест Андонов 3666
Ще бъде ли отворен най-сетне пловдивският зоопарк за 4 млн. лева

Очакваното отваряне на зоопарка в Пловдив преди изборите така и не се състоя. Въпреки т.нар. рестарт на строителството през февруари, до фактически такъв така и не се стигна. Месец преди местния вот прехвърчаха и искри между Иван Тотев и собственика на фирмата изпълнител Вакрил Запрянов. Първият твърдеше, че от компанията не искат да довършат зоопарка, а вторите отричаха и заявиха, че са готови да го завършат за един месец.

В крайна сметка обектът, започнат от Иван Тотев преди четири години, заради който дори се изправи на подсъдимата скамейка, така и не  бе завършен в неговия мандат. В момента  обектът, в който бяха налети над 4 млн.лева се руши и е спрян на Акт 10.

Покрай всички въпросителни покрай отварянето на зоокъта, директорът на общинското предприятие Минко Михайлов върши работата си, въпреки неизвестните. Той обясни, че всички животни вече са договорени и в момента, в който зоокъта вземе Акт 16, те ще пристигнат в новите си хабитати.

В момента освен дивите патици, има и 10 маймуни, сред които и потомство. От Ловеч ще бъдат доставени 7 маймуни, от Стара Загора – 5 елена лопатар и 6 муфлони, от София – гълъби, зеленоглави патици, камерунски кози, пауни и турски патици.  Също така фазани, чакали, антилопи, патагонска мара и виетнамски прасета.

Животните, които ще се доставят от „Рин комерс София” са дивите котки – сервал и евроазиатски рис, като трябваше да бъдат доставени по двойки. Шест броя сурикати – два мъжки и четири женски също са в списъка. Такава ще  е бройката и на носатите мечета. Останалите 7 позиции са за животни по двойки:  алпака, нанду, камила, котешки лемур, азиатска късоноктеста видра и антилопа.

Нещата откъм скорошното завършване на зоопарка обаче не са особено оптимистични. Собственикът на фирмата изпълнител Вакрил Запрянов обясни, че се надява нещата да се решат скоро: 

„Почти всичко сме изпълнили по проекта. Имаше и доста допълнителни неща, които сме направили извън проекта – по желание, било то на възложителя или на фирмата надзор, но вече четвърта година е на Акт 10.   Най-лошо е, че четири години никой не се е грижил за нещата, които сме построили и те са започнали да се рушат. С две думи може да се каже, че сме в изчаквателен  режим”, обясни Вакрил Запрянов. Той допълни, че се надява на скорошна среща с новия кмет Здравко Димитров, на която да се изяснят всички казуси около довършването на зоопарка.  В това число – какво е изпълнено по договор , какво е допълнително извършено, оставащите суми за разплащане, както и инспекция на изградената инфраструктура.   

Припомняме, че ангажиментът на строителите е при получаването на Акт 11 от „Запрянови – 03” са готови да довършат строежа до Акт 15 за по-малко от месец. По данни на изпълнителя 96% от зоопарка е готов.Обществената поръчка бе за 4,5 млн. лева, като до момента са разплатени 80 % от сумата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина