Шоколадово пънче - идеален коледен сладкиш

Автор: Plovdiv Now 6251
Шоколадово пънче - идеален коледен сладкиш

Предлагаме ви рецепта за идеален коледен сладкиш - шоколадово пънче.

Продукти:

брашно - 60 г

бакпулвер - 1 ч.л.

сол - 1/4 ч.л.

захар - 100 г

яйца - 3 бр.

ЗА ШОКОЛАДОВИЯ ГАНАШ

сметана - 500 мл течна сладкарска

шоколад - 500 г черен

ром - 1 ч.л. тъмен

ЗА МАСЛЕНИЯ КРЕМ

масло - 250 г

пудра захар - 380 г

инстантно кафе - 1 с.л.нес

Приготвяне:

Отделяме жълтъците от белтъците и разбиваме първите с 1/3 от захарта. С останалата захар разбиваме белтъците и добавяме поетапно жълтъците, брашното и бакпулвера.

Разбъркваме добре и прехвърляме в правоъгълна тавичка. Печем на 180 градуса. Готовият блат вадим и оставяме да се охлади.

През това време разбиваме маслото и прибавяме първо пудрата захар, а после и нес кафето, което сме разтворили в 1/2 с.л. вода.

След силно разбиване заделяме малко от крема, а с останалата покриваме блата. Завиваме го на руло и го покриваме с останалия крем. Прибираме на хладно за около 120 минути.

През това време правим ганаша. Поставяме сметаната на котлона и преди да е завряла, пускаме в нея шоколада. Махаме от огъня и бъркаме до хомогенност. Когато се охлади малко, пъхване крема в хладилника да се постегне, но не прекалено.

С получения ганаш мажем рулото и с помощта на вилица правим вертикални чертички. После част от сладкиша може да се разреже под ъгъл и да се оформи като клон на дърво.

Рецепта: Русиана Михайлова

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина