Предлагаме ви рецепта за идеален коледен сладкиш - шоколадово пънче.
Продукти:
брашно - 60 г
бакпулвер - 1 ч.л.
сол - 1/4 ч.л.
захар - 100 г
яйца - 3 бр.
ЗА ШОКОЛАДОВИЯ ГАНАШ
сметана - 500 мл течна сладкарска
шоколад - 500 г черен
ром - 1 ч.л. тъмен
ЗА МАСЛЕНИЯ КРЕМ
масло - 250 г
пудра захар - 380 г
инстантно кафе - 1 с.л.нес
Приготвяне:
Отделяме жълтъците от белтъците и разбиваме първите с 1/3 от захарта. С останалата захар разбиваме белтъците и добавяме поетапно жълтъците, брашното и бакпулвера.
Разбъркваме добре и прехвърляме в правоъгълна тавичка. Печем на 180 градуса. Готовият блат вадим и оставяме да се охлади.
През това време разбиваме маслото и прибавяме първо пудрата захар, а после и нес кафето, което сме разтворили в 1/2 с.л. вода.
След силно разбиване заделяме малко от крема, а с останалата покриваме блата. Завиваме го на руло и го покриваме с останалия крем. Прибираме на хладно за около 120 минути.
През това време правим ганаша. Поставяме сметаната на котлона и преди да е завряла, пускаме в нея шоколада. Махаме от огъня и бъркаме до хомогенност. Когато се охлади малко, пъхване крема в хладилника да се постегне, но не прекалено.
С получения ганаш мажем рулото и с помощта на вилица правим вертикални чертички. После част от сладкиша може да се разреже под ъгъл и да се оформи като клон на дърво.