Шоколадова торта с крем от тиква - страхотно есенно изкушение

Автор: Plovdiv Now 4750
Шоколадова торта с крем от тиква - страхотно есенно изкушение

Предлагаме ви рецепта за страхотно есенно изкушение - шоколадова торта с крем от тиква.

Продукти:

ЗА БЛАТА

масло - 180 г меко

захар - 120 г

яйца - 4 бр.

кисело мляко - 150 г

сода бикарбонат - 0, 5 ч.л.

брашно - 200 г

какао - 50 г

канела - 1 ч.л.

бакпулвер - 1 бр.

тиква - 600 г

ЗА КРЕМА

заквасена сметана - 500 г

ванилова захар - 1 бр.

захар - 100 г

орехи - 50 г смлени на по едро

ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА

шоколад - 70 г черен

масло - 30 г

Приготвяне:

Почистете и нарежете тиквата на малки кубчета. Разделете на съответните грамажи за крема и блата, поставете разделител на тавата и подредете тиквените кубчета.

Поставете тавата в предварително нагрята на 200 °C фурна и печете до пълното и омекване, до златисто кафяв загар.

Изпечената тиква за блата намачкайте добре.

В купа поставете мекото масло и захарта и разбийте с миксер. Към тях при непрекъснато разбиване прибавете яйцата едно по едно. Добавете шупналото кисело мляко, в което предварително сте прибавили содата.

Отделно, пресейте брашното, какаото, канелата и добавете бакпулвера, разбъркайте. Прибавете сухите съставки към яйчената смес, пюрето от тиква и отново разбъркайте.

Разделете тестото на две равни части изпечете 2 блата последователно, в предварително нагрята на 180 °C фурна за около 25 минути (формата с подвижно дъно с диаметър 26 см), предварително постлана с хартия за печене. Оставете блатовете да се охладят напълно.

За крема пасирайте изпечената тиква за него. Смесете сметаната със захарта, ваниловата захар и тиквеното пюре, разбъркайте и добавете смлените орехи, разбъркайте отново.

Подредете празничната шоколадова торта в стягащ ринг, като редувате тортен блат, крем, блат и завършвате с тиквения крем.

Загладете празничната тортатортата добре и я поставете в хладилник за 4 часа, за да стегне.

За глазурата в огнеупорна купа, прибавете маслото и начупения шоколад, поставете в микровълнова фурна, за да се разтопят.

Разбъркайте втечнената и поохладена шоколадова глазура и залейте с нея тортата отгоре, декорирайте с натрошени орехи.

gotvach.bg - Мария Симова

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина