Предлагаме ви рецепта за уникален и лесен шоколадов сладкиш, който е подходящ и за постите, които текат в момента преди Великден.
Продукти:
вода - 300 мл
олио - 100 мл
захар - 130 - 140 г
какао - 30 г тъмно
бакпулвер - 1 пакет
брашно - 220 - 250 г
ЗАЛИВКА
черен шоколад - 100 г
бадеми - 1 шепа, начукани
олио - 3 - 4 с.л.
Приготвяне:
В купа се смесват сухи съставки - брашно, какао, бакпулвер и захар.
Отделно се смесва вода и олио, смесваме сухи и мокри и всичко се разбърква на кексова смес. На мен ми се стори рядка, и затова добавих още малко брашно.
Сипва се върху хартия за печене в правоъгълна тава 20 на 30 см. Печем сладкиша в загрята фурна на 180 градуса до суха клечка около 30 минути, зависи от печката. Изваждаме на решетка, за да се охлади.
На водна баня се загрява олио и парченца черен шоколад, докато се разтопи. С къдрав нож се нарязва готовия сладкиш на парчета с желаната големина и намазвате с разтопен шоколад.
Охладен, сладкишът се поръсва с натрошени с чукче бадеми.