Предлагаме ви рецепта за шоколадов мус - страхотен зимен десерт.
Продукти:
черен шоколад - 200 г
течна сметана - 200 г гореща, за шоколада
сметана - 250 г течна, студена
шоколадови бисквити - 8 бр.
портокалов аромат - или настърган портокал
портокал - 1 резени
цейлонска канела - 1 ч.л.
Приготвяне:
Започваме, като първо си загряваме на котлона сметаната с портокаловите корички от настърган портокал.
В купа, достатъчно голяма да побере сместа от сметана и шоколад, натрошаваме нашия шоколад, добавяме цейлонската канела.
Заливаме топлата сметана върху шоколада с канела и разбъркваме, докато се разтопи целият шоколад. Когато целият шоколад се е разтопил, добавяме на струйка студената сметана - 250 мл. Разбъркваме хубаво с шпатула.
Покриваме със стреч фолио и оставяме да се охлади 6 часа в хладилника.
След посоченото време изваждаме шоколадовата смес от хладилника и разбиваме със миксер до получаване на пухкав мус.
Подреждаме шоколадовите бисквитки на дъното на правоъгълна тавичка. Ако желаете, изсипете шоколадовият мус в чашки, след това ще украсите с ядки или друго по ваш вкус.
Отгоре равномерно изсипваме шоколадовия мус. Заравняваме с шпатула и по избор, може да направите вълнички като украса.
Отново прибираме но този път във фризера на хладилника, да стегне хубаво нашият коледен мус.
Преди сервиране нарежете на равномерни правоъгълни парчета и поръсете със какао или шоколад. Насладете се!