Схема у нас: Продавате телефона си, а парите... отиват при “англичанин“

Автор: Виктория Петрова 6030
Схема у нас: Продавате телефона си, а парите... отиват при “англичанин“

Десетки българи са завлечени в схема за хиляди левове. Измамата засяга голям брой от потребителите, които решават да продадат своя техника, най-често телефони, в български интернет сайтовете за търговия като платформата olx. 

След оферирането на стоката, продавачът започва да чака заинтересовани лица, които да обсъдят с него параметрите по продажба и да сключи сделка. Именно за такива клиенти се представят разнообразни "англичани", които намират потребителя чрез приложението за комуникация Viber и инициират преговори. 

Често те предлагат по-висока цена от обявената, като обясняват, че ще покрият и разходите по доставка на стоката в чужбина, като дестинациите са в рамките на Великобритания. Мнимите купувачи заявяват твърд интерес чрез задълбочена комуникация, изискват още снимки на продукта, интересуват се за състоянието му, т.е. демонстрират отговорно и ангажирано поведение. Това от своя страна е първата предпоставка потребителите да захапят стръвта. 

При достигане на консенсус, човекът, представящ се за англичанин изпраща адрес в Англия, на който да бъде изпратена стоката. Той от своя страна предоставя на продавача платежно от банка, което се оказва абсолютен фалшификат. Подправеният документ обаче изглежда що годе убедително, тъй като е използвана реална банкова бланка с коригирани данни за транзакцията на Photoshop. Финансовата институция, чиито документи са фалшифицирани, е английската Citibank. 

"Първото нещо, което искат е да се изпратят актуални снимки на продукта. След това изискват банкова сметка и имейл. Изпращат фалшив имейл с документ, който се доближава твърде много до реално платежно от банка, в който пише, че транзакцията ще бъде завършена, след като бъде изпратен към банката тракинг номера. След това започват да искат снимки как е опакован продукта. И ако бъде изпратен продукта искат снимка на платежното. Идеята е ти да изпратиш стоката и никога да не получиш пари", обясни Анастас Димитров, който е бил близо до реализирането на подобна сделка. Той разказа пред репортер на TrafficNews.bg подробностите и предостави чатовете си с мнимия купувач. Изгорели по тази схема са десетки хора в България. 

Пловдивчанинът обаче бързо заподозрял незаконната схема и започнал също да баламосва отсрещната страна. Измамникът искал дълъг набор от информация и снимка за процеса по изпращане на стоката, като изисквал всевъзможни доказателства за изпълнение, а нашенецът му пращал каквото иска. 

В последствие той започнал да проучва лицето, с което разговаря. Оказва се, че в схемата се осъществява от лица, пишещи през нигерийски телефонни номера. Имейлът, който използват от банката, е с американски хостинг и домейн.

"Подозирам, че осъществяват финансовите измами само дистанционно, като в последствие при проучването си разбрах, че те използват снимките, които българския търговец изпраща, за да ги публикуват като техни обяви в онлайн платформи в Англия. Така те реално продават стоката, която ние изпращаме, на реален човек на острова, който от своя страна изпраща пари към тях. Стоката от нас, финансовите облаги - за тях", коментира Димитров. 

Той обясни, че е докарал привидно схемата докрай, за да запознае хилядите българи, търгуващи онлайн за опасността, която ги дебне и бе категоричен, че мерки трябва да бъдат взети. След действията си, той позвънил на измамниците и им обяснил, че ще се постарае да изкарат България от листата си за измами, като затова е набирал всички доказателства. 

Документното престъпление и измамата обаче попадат веднъж в полето на киберпрестъпността и втори път са в международен мащаб, което неминуемо прави разследващите действия и търсенето на наказателна значително по-сложни. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина