Единадесетото издание на Национална Кулинарна купа на България 2018, организирано с подкрепата на „Бултекс 99“, приключи вчера в Пловдивския панаир. Над 130 майстор готвачи от страната и чужбина два дни мериха сили и умения в най-престижното кулинарно събитие у нас.
В категория Готвач на годината купата грабна Васил Якимов. Варненецът пребори конкуренцията в тема „Модерна класика – Българска история“ с предястие, базирано на родопския пататник и основно с агнешко месо. Христо Фидов, Георги Раев и Георги Андреев пък спечелиха отборните битки с тема „Иновация – трактовка на популярни френски ястия“. Тристепенното меню даде поле на изява на отборите тази година да покажат умения в приготвяне на супа от трюфели, основно от пъдпъдък, грозде и коняк и десерт лимонов тарт с меренг. Раздадоха се награди и в направления Пицар на годината, филетиране на риба, категория Телешко месо, Паста.
Стефани Младенова спечели титлата Сладкар на годината. Най-изкусителнатата категория тази година беше с тема „България-Люлка на цивилизацията, Тракийско златно съкровище”. Скулптури – шедьоври от шоколад създадоха участниците в първия кръг на надпреварата. Българската традиция беше основен акцент на втория кръг на сладкото състезание. В него участниците мериха сили в тема Българска роза. Стефани Младенова и опонентите й изработваха и петифури с основен продукт българско саламурено сирене и декорация Българска шевица.
Кулинарна купа на България се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи с председател Андрей Стоилов. Участниците от Национална кулинарна купа на България са печелили десетки медали от състезания по цял свят. Участници и организатори на Национална кулинарна купа не веднъж са били представяни на Олимпийските кулинарни игри в Германия. Националният кулинарен отбор на България има три последователни участия на тези игри, а Кулинарната купа в Пловдив е мястото на което се откриват новите надежди на националния ни отбор. Сред лицата на БАПГ са някои от най-утвърдените и популярни български шеф-готвачи като Иван Манчев, Андре Токев, Димо Димови Николай Боруков.
Пълният списък на медалистите от 11-то издание на Кулинарна купа на България:
Пицар на България:
Иван Боянин
Мартин Маринов
Георги Георгиев
Готвач на България:
Александър Енчев от Русе
Сали Али от Русе
Васил Якимов от Варна
Филетиране на риба:
Валентин Йорданов
Жана Георгиева
Цветомир Кръстев
Категория Телешко месо:
Живко Янчев
Юлиян Любенов
Цветомир Кръстев
Категория Паста:
Надежда Манева
Пенко Пенков
Петя Станишко
Сладкар на България:
шеф Борис Илиев
Моника Георгиевич
Стефани Младенова
Кулинарен отбор на България:
Венко Горчев, Христо Георгиев и Емил Доевски от Пловдив
шеф Калоян Колев, Андреа Чианг и Данаил Двонин от Варна
Христо Фидов, Георги Раев и Георги Андреев от София.