Сградата на ГХТ в Стария град възкръсва! Започват и Небет тепе до края на 2019

Автор: Мария Луцова 3871
Сградата на ГХТ в Стария град възкръсва! Започват и Небет тепе до края на 2019

Паветата от бул. „Васил Априлов“ ще превърнат двора на Градската художествена галерия на ул. „Съборна“ в пространство за събития. Дупката с археология ще бъде запълнена и в новата площ ще има зона за деца с игрушки, свързани с изкуството.

Там екипът на ГХГ предвижда провеждането на спектакли на открито и всякакви културни събития, ориентирани към детската аудитория. Това стана ясно по време на церемонията за старта на ремонта на една от най-знаковите сгради в Стария град на Пловдив.

Първият етап на ремонта, който ще бъде извършен от фирма „Астра Билдинг“, предвижда възстановяване на фасадата, ремонт на покрива, както и цялостното възстановяване и осъвременяване на вътрешните експозиционни пространства. С реставрацията ще се занимават професионалистите от „Ни-колай ОМ“. Близо 20 човека ще работят само по фасадата, за да възвърнат блясъка на зданието, проектирано от арх. Шнитер.

Дограмата ще бъде подменена с дървена, по подобие на оригиналната. Ще бъде сменена цялата инсталация на сградата, а системите по климатизация и комуникация ще бъдат разположени в бившите котелни отделения на зданието.

Вече е прокарана новата връзка за входа на галерията, която е оборудвана със специални рампи за инвалиди, които водят до асансьор. Дворната площадка ще бъде разположена амфитеатрално, а интериорният проект е на арх. Петко и Иван Костадинови. Предвидени са нови хранилища, а таванът ще се превърне в пространство за съвременно изкуство.

Общата стойност на проекта е 1 милион 381 хиляди лв с ДДС, а срокът за изпълнение е 290 дни. Изпълнителят „Обединение Реставрация на Галерия Пловдив“ ДЗЗД, включва  софийската фирма „Ни-колай ОМ“ ЕООД и пловдивската „Астра билдинг“ ЕООД, която има поредица изпълнени проекти, включително със сградата на Централна гара Пловдив, която получи приза „Сграда на годината“. Освен това дружеството работи по сгради с историческа стойност във Варна, София и Франкфурт.

„Говорим за този ремонт от преди повече от 4 години. Виждате, че когато вървим стъпка по стъпка, нещата стават много бавно. Галерията няма да е готова за 2019, но именно Столицата на културата е причина да насочим вниманието си към този ремонт. Средствата са осигурени“, обясни кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той допълни, че пред финализиране и подпис в НИНКН е проектът за Източната порта. Задвижена е и процедурата за Небет тепе. Очаква се работата там да започне до края на годината, обяви градоначалникът.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина