Седем дръвчета пускат корени в Пловдив с послание за мир и толерантност

Автор: Plovdiv Now 3657
Седем дръвчета пускат корени в Пловдив с послание за мир и толерантност

Седем дръвчета ще пуснат корени днес в третата Градина на толерантността в Пловдив като послание за мир на жителите от различните религии и етнически общности в града. Поводът е Международният ден на толерантостта, който се отбелязва на 16 ноември.

Фиданките ще бъдат засадени символично – тази година в градина на бул. „Мария Луиза“ в район „Източен“, със съдействието на кмета Иван Стоянов. Избраните  дървета са от вида лейландски кипарис. Събитието от 11 часа.

Традицията на общностите от града на тепетата започна през 2018 г., когато в Дондуковата градина (район „Централен“) бе създадена първата градина от лагерстремии, по идея на Кристиан Ангелов и приятелите му от младежката организация нa ОЕ “Шалом”. За съжаление, по време на първата вълна от епидемията, дърветата бяха унищожени и сега се възстановяват отново. Инициативата на фондация “Заедно” се осъществява със съдействието на районните кметове на Пловдив, еколозите от общинските администрации по места и ОП “Градини и паркове”. Втора градина на толерантността бе засадена през 2019 г. с красиви дървета от вида “Prunus Nigra” пред стадион "Локомотив", в началото на парк “Лаута“ (район „Тракия“).

В засаждането на дърветата по традиция участват ученици и студенти от шест общности – арменска, българска, еврейска, италианска, руска и турска. Седмото дърво в тези градини е символ на всички останали етноси, чиито живот, култура и история са свързани с най-стария жив град в Европа. 

Идеята е във всеки един район на Пловдив да бъде създадена Градина на толерантността – като послание за следващите поколения.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина