Сарми с прясно зеле и фин сос - идеално ястие за това време на годината

Автор: Plovdiv Now 8037
Сарми с прясно зеле и фин сос - идеално ястие за това време на годината

За кисело зеле още е рано, ето защо ви предлагаме рецепта за вкусни сарми с прясно зеле - идеална гозба за това време на годината.

Продукти:

прясно зеле - 1 малкa зелка

моркови - 1 бр.

кайма - 200 г

ориз - 100 г

олио - 40 мл

лук - 1 глава

сол

черен пипер

магданоз

червен пипер - 1 ч.л.

СОС

жълтъци - 1 бр.

кисело мляко - 150 г

вода - от варенето

брашно - 1 с.л.

топено сирене - 2 триъгълничета

Приготвяне:

Отделят се листа от цялото зеле.

В голяма тенджера с вода и 1 ч.л. сол се слага да заври, добавят се зелевите листа и се варят за 3-4 минути да омекнат. Изваждат се и отцеждаме добре.

Приготвя се плънка, като в тиган се загрява олио и задушваме нарязан лук.

Прибавя се ориз, да стане прозрачен и накъсваме каймата. Прибавя се сол, черен пипер и червен пипер. Налива се чаша гореща вода и се овкусява на вкус. Готви се докато оризът поеме течността и се сваля от котлона.

Смесва се с настърган морков и нарязан магданоз, разбърква се. Върху всяко зелево листо с отрязана дебела жила се слага лъжица плънка и се завива на сарма.

В тенджерка на дъното с зелеви листа нареждаме сармите. Заливат се с гореща вода, малко сол и олио.

Притискаме с малка чиния и варим на умерен котлон 3-4 степен до готовност на ориза.

gotvach.bg - Виолета Матева

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина