За кисело зеле още е рано, ето защо ви предлагаме рецепта за вкусни сарми с прясно зеле - идеална гозба за това време на годината.
Продукти:
прясно зеле - 1 малкa зелка
моркови - 1 бр.
кайма - 200 г
ориз - 100 г
олио - 40 мл
лук - 1 глава
сол
черен пипер
магданоз
червен пипер - 1 ч.л.
СОС
жълтъци - 1 бр.
кисело мляко - 150 г
вода - от варенето
брашно - 1 с.л.
топено сирене - 2 триъгълничета
Приготвяне:
Отделят се листа от цялото зеле.
В голяма тенджера с вода и 1 ч.л. сол се слага да заври, добавят се зелевите листа и се варят за 3-4 минути да омекнат. Изваждат се и отцеждаме добре.
Приготвя се плънка, като в тиган се загрява олио и задушваме нарязан лук.
Прибавя се ориз, да стане прозрачен и накъсваме каймата. Прибавя се сол, черен пипер и червен пипер. Налива се чаша гореща вода и се овкусява на вкус. Готви се докато оризът поеме течността и се сваля от котлона.
Смесва се с настърган морков и нарязан магданоз, разбърква се. Върху всяко зелево листо с отрязана дебела жила се слага лъжица плънка и се завива на сарма.
В тенджерка на дъното с зелеви листа нареждаме сармите. Заливат се с гореща вода, малко сол и олио.
Притискаме с малка чиния и варим на умерен котлон 3-4 степен до готовност на ориза.