Санират първите и последни пет блока в Пловдив с пари Европа, пренасочват 15 млн. лева

Автор: Благовест Андонов 9402
Санират първите и последни пет блока в Пловдив с пари Европа, пренасочват 15 млн. лева

Съвсем скоро се очаква да започнат дейностите по  саниране в петте жилищни сгради в Пловдив по програмата „Региони в растеж”. Вече цяла година няма избран изпълнител за проекта, като процедурата бе пусната през юни 2019 година. Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев заяви, че скоро процедурата трябва да завърши и да бъдат избрани изпълнители.

Поръчката е за 3 млн. лева, като обхваща 5 многофамилни жилищни сгради в Пловдив. Петте блока обаче ще бъдат първите и последните по тази програма. По нея задължително трябва да се изразходват  18 млн. лева за енергийна ефективност, тъй като има опасност от финансова корекция на целия проект.

Намеренията на предишната власт бяха средствата да се изразходват за саниране на сгради, като няколко пъти пускаха към пловдивчани фишове за проектни предложения. С приоритет трябваше да бъдат сгради паметници на културата, както и такива зоните за въздействия.

Новата власт обаче се е отказала от това намерение – да се санират жилищни сгради. Останалите 15 млн. лева ще бъдат пренасочени към енергийно обновяване на детски градини и други публични сгради. Така със санирането на тези пет блок, общият брой на санираните блокове по програмата на правителството и Община Пловдив ще станат едва 79.

Първата сграда е 10-етажнният жилищен блок на улица "Иван Стефанов Гешев" №30 в район "Западен". На етаж са разположени по пет апартамента, като общото РЗП е над 5000 кв. м.

Планирано е от първия до десетия етаж да се осъществи монтаж на външна топлоизолация, ремонт на покрива на сградата и подмяна на дограмата. Прогнозната цена е 681 615 лева без ДДС.

Другата сграда е на бул. "България" №196 в район "Северен" и идентична като конструкция с първата, като РЗП-то е по-малко от - 4416 м2. Мерките, които ще бъдат извършени там са монтаж на външна топлоизолация, покрива, подмяна на дограма, топлоизолиране на пода към неотопляемите зони на сградата и подмяна на осветителни тела с ново енергоспестяващо осветление. Прогнозната цена е 596 160 лева.

На следваща позиция е многофамилна жилищна сграда на бул. "Българи"” – номерата 45 и 47. Тя е с два входа, състоящ се от седем жилищни и един полуподземен сутеренен, а общо апартаментите са 33, а РЗП-то е 3511,14 м2. Дейностите там ще са същите, като на първата сграда, а цената се очаква да е около 421 336 лева.

Най-големият обект се намира на  бул. "Васил Априлов" №83-91. Той е с пет входа, състоящ се от четири жилищни и един полуподземен сутеренен етаж, а общият брой на апартаментите е 58 с разгъната застроена площ от 6542.63 кв.м. С обследването за енергийна ефективност са предписани идентични като с другите обекти мерки, а прогнозната цена е 785 115 лева без ДДС.

Последната сграда се намира в район "Източен" на ул. "Жеравна" №1 и 3. В двата входа има 27 апартамента с общо РЗП от 2631 м. С обследването за енергийна ефективност са предписани следните енергоспестяващи мерки – подмяна на дограма, монтаж на външна топлоизолация и топлинно изолиране на покривна конструкция, както и подмяна на осветлението. Сумата е около 315 хил. лева по тази позиция без ДДС.

Отделно е пусната и позиция  за авторския надзор на обектите е на стойност от 280 хил. лева.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина