Сам съм, други няма! 145 години от гибелта на легендарния Васил Петлешков

Автор: Plovdiv Now 6460
Сам съм, други няма! 145 години от гибелта на легендарния Васил Петлешков

Васил Ангелов Петлешков е български революционер, водач на Априлското въстание в Брацигово.

Роден е на 1 януари 1845 година в Брацигово, тогава в Османската империя. Фамилията му произхожда от костурските села Орешец, Слимница и Омотско. Женен е за Елена Боянина, дъщеря на видния майстор строител Иван Боянин. Израства в Брацигово, работи като аптекар и се занимава с търговия и същевременно е активен участник в обществения живот на града. През 1873 г. Петлешков завършва в Цариград „стодневни“ курсове за аптекар. Под негово ръководство през 1874 г. е създадено читалище ”Тръндафил”, на което той е председател.

В началото на 1876 г. е избран за председател на местния революционен комитет, основан от Георги Бенковски. Началото на Априлското въстание заварва Петлешков в Панагюрище, но той веднага се връща в Брацигово, за да организира въстанието там и в околните села.

Местни чорбаджии предават Петлешков на турците след разгрома на въстанието. Жестоко е измъчван, като е разпитван и горен между три огъня, издъхнал на 8 май 1876 година в покрайнините на Брацигово, на път за разпит в Пловдив. Тогава той е едва на 31 години.

Негови са думите: Сам съм, други няма!

В негова чест, в градовете Пловдив и Брацигово са именувани съответно основно и начално училище.

Петлешков хълм в Антарктика е наречен също в негова чест.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина