Синьото сирене внася благородна нотка умами във всяко ястие! То превръща обикновената зелена салата в очарователен специалитет и скучните пилешки гърди в изискано ястие с френски привкус. Ще го срещнеш в предястия, основни ястия и дори десерти. Често ще е сервирано в компанията на плодове. И ако се замислиш, много често тези плодове са именно героите на есента – грозде, круши, ябълки, смокини, пише gastronom.bg.
Днешната рецепта е всъщност комбинация от много рецепти и идеи и цели да те вдъхнови да експериментираш с любимите си целогодишни продукти и сезонните такива. Ето как да си направиш неустоима салата от зеленолистни, синьо сирене, плодове и ядки.
Продукти:
1 шепа зеленолистни: можеш да използваш пресен спанак, рукола или микс зелени салати
50-60 г. синьо сирене
50 г орехи
Есенни плодове по желание: грозде, смокини, круши, ябълки
Дресинг: зехтин, лимон и 1 ч.л. мед
Сол на вкус
Приготвяне:
Измий зеленолистните, почисти плодовете и ги нарежи на подходящи парченца. Смокините можеш да нарежеш на четвъртинки, а ябълките и крушите – на тънки резени. Забъркай дресинг от зехтин, лимон и малко пчелен мед. Добави орехите и синьото сирене и разбъркай всичко добре, за да се овкуси. При нужда, добави и сол. Ако сиренето е по-солено, може и да не се наложи, така че оставяме този избор на теб.
Тази страхотна салата търпи различни промени, така че се чувствай свободен да я модифицираш по твой вкус. Като например изцедиш сок от част от плодовете и го добавиш към дресинга, примерно!