Съдът поряза ром от Войводиново, обжалвал кметска заповед

Автор: Plovdiv Now 3551
Съдът поряза ром от Войводиново, обжалвал кметска заповед

Административният съд в Пловдив отхвърли жалбите на двама от ромите във Войводиново, които скочиха срещу заповедите на кмета на община "Марица". Васил В. и Анка П. са сред 17-те жители на ромската махала, на които бе забранен достъпа до незаконните жилища. В заповедта, подписана от Димитър Иванов на 18 февруари, тази година, пише, че "паянтовите сгради" се намират на второстепенна улица, която представлява публична общинска собственост. 

Съдът е приел от събраните по делото доказателства, че  домът на Васил В. е попада в уличната регулация, което  не е допустимо според българското законодателство. 

Магистратите счели още, че жалбата на Васил пък по никакъв начин не опровергавала вече установените факти, че строежът не подлежи на въвеждане в експлоатация,  а ползването му би могло да донесе вреда, както за ползвателите, така и и трети лица. 

Отменена е обаче кметската заповед, ограничаваща достъпа до дома на Анка. Съдът е уважил жалбата й, като приел, че липсва яснота относно подлежащия на забрана за ползване и достъп строеж. Това от своя страна не позволява изпълнение на ограничителната мярка и би създало затруднения при изпълнението на административния акт.

Припомняме, че до съдебната сага се стигна, след като общината пристъпи към събаряне на незаконните постройки в селото. Преди повече от месец бяха входирани общо 17 жалби срещу издадените от кмета Иванов заповеди. Съдът назначи получи експертиза кога точно е построена къщата и колко хора са живели в нея. Вещо лице пък трябва да посочи има ли  градоустройствен план на терена. 

Напрежението във Войводиново избухна в началото на януари, след като двама жители от ромската махала нападнаха и пребиха командоса Валентин Димов.

Двете решения от днес могат да се обжалват пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

 
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина