Съдът в Пловдив пусна на свобода бившия митничар, точил пари от еврофондове

Автор: Виктория Петрова 5289
Съдът в Пловдив пусна на свобода бившия митничар, точил пари от еврофондове

Пловдивският апелативен съд е изменил мярката за неотклонение на 50-годишния Стойчо Ванев от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ от 3 000 лева, като така отмени като необосновано определението на Окръжен съд – Пловдив.

Бившият уволнен митничар Стойчо Ванев ще излезе на свобода след като внесе сумата. 

Припомняме, че той и съпругата му 45-годишната Ива Ванева, която е с мярка“домашен арест“, са обвинени в измама със средства от европейски фондове, както  и пране на пари. Двете престъпления са извършени в съучастие от 12.10.2017 г. до 14.01.2019 г. при условията на продължавано деяние. 

Апелативните магистрати приеха, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че Ванев е автор на престъпленията, за които са обвинен. Съдиите обаче преценяват, че не съществува риск обвиняемия да се укрие и да извърши престъпление, тъй като няма криминални прояви, има семейство и деца, за които трябва да се грижи като работи, за да ги издържа. 

Припомняме, че Стойчо Ванев е работил дълги години на Свиленградската митница, но е уволнен, след като е признат за виновен, че е пуснал бус, натовен с контрабандна техника. През 2010 година той е осъден на 8 месеца условно с три години изпитателен срок. 

Към днешна дата съпрузите Ваневи са обвинени в предоставяне на неверни сведения пред Бюрата по труда в Пловдив, Раковски, Велинград, Котел, Сливен, Харманли и Свиленград и на Агенцията по заетостта - гр.София, за да получат средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени от Европейския съюз на българската държава по проекти „Работа“ и „Обучение и заетост“, съфинансирани от Европейския социален фонд на Европейския съюз, чрез оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, като по този начин са получили средства в размер на 93 905 лева по тези проекти. За това деяние Наказателният кодекс  предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода.

За същия период, двойката е извършила повече от два пъти финансови операции с имущество - пари в общ размер на 93 905 лева, като са ги изтеглили от банкомати със 101 банкови карти, които са на лица, които по документи, са били на работа в техни фирми. За пране на пари наказанието е лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева. 

Решението на Апелативния съд е окончателно.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина