С многолюдно шествие и духова музика Пловдив отбеляза годишнината на Вазов

Автор: Plovdiv Now 4927
С многолюдно шествие и духова музика Пловдив отбеляза годишнината на Вазов

Пловдив се поклони пред паметта на Вазов по повод днешната му 170-годишнина. Много хора се вляха в организираното шествие днес, водено от духовия оркестър с диригент Николай Гешев. То тръгна в 10.30 часа от Народна библиотека "Иван Вазов", премина по Главната улица и "Христо Г. Данов", за да стигне до паметника на Иван Вазов в Дондуковата градина, където се състоя тържеството.

Там в 11.00 часа слово произнесе директорът на НБ „Иван Вазов“ Димитър Минев в присъствието на много граждани и представители на комитет „Родолюбие“, облечени в народни носии, които носеха голям портрет на Патриарха на българската литература. Минев прочете пред насъбралата се публика и откъс с описанието на обстановката в двора на чорбаджи Марко от първа глава на романа „Под игото“.

Времето от 1880 до 1886 г. Патриарха на българската литература прекарва в Пловдив. Това е един от най-активните и силни негови периоди – депутат е в Областното народно събрание на Източна Румелия, председател е на Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание "Наука", заедно с Константин Величков редактират вестник "Народний глас", издават първото чисто литературно списание "Зора" и книгата "Българска христоматия", чрез която запознават читателите със сто наши и чужди автори…

В Пловдив Вазов пише "Епопея на забравените", "Немили-недраги", "Чичовци", стихотворенията "Българският език", "Новото гробище на Сливница", разказът "Иде ли?" и др. Неслучайно Народната библиотека в Пловдив носи неговото име.

Снимки: Наташа Манева

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина