Овесените ядки са богати на фибри, които намаляват „лошия“ холестерол и не влияят на „добрия“. Консумирането на фибри от овесени ядки в комбинация с режим намаляват значително риска от сърдечно-съдови заболявания.
Антиоксидантите в овесените ядки понижават свойството на кръвните клетки да се прикрепват към вътрешната страна на артериалните стени, като по този начин се понижават нивата на холестерола.
Овесените ядки намаляват кръвното налягане
Сърдечносъдовите заболявания са един от основните здравни проблеми в световен мащаб. Според специалисти, ако се храним редовно с овесени ядки или пълнозърнест хляб, ние ефективно намаляваме високото кръвно налягане така, както ако приемаме лекарства.
Овесените ядки съдържат богато количество както разтворими, така и неразтворими фибри, които регулират бактериалната среда в стомаха. Те са изпозват и като превенция от поява на запек.
Едни от най-препоръчваните храни при диета са именно овесените ядки, тъй като създават усещане за ситост за по-дълго време.
Бета-глюканите в овесените ядки поддържат за по-дълго време и нивата на кръвната захар, затова е добре да бъдат консумиране от хора с диабет или предиабет.
Според някои проучвания овесените ядки намаляват естрогена при жените и по този начин се намалява рискът от развиване на рак на гърдата.
Голяма част от козметиката, която се предлага на пазара съдържа овес, пише ezdravey. Неговите полезни съставки като витамин К, витамини от групата Б, цинк, каротин и други, правят кожата мека и гладка, премахвайки мъртвите клетки.