РЗИ - Пловдив въвежда нова организация за документите за ТЕЛК

Автор: Соня Желязкова 1786
РЗИ - Пловдив  въвежда нова организация за документите за ТЕЛК

Нова организация при подаването на заявления за ТЕЛК решения в Пловдив и областта. Промяната засяга гишетата, на които досега пациенти депозираха документи за освидетелестване или правеха справка относно придвижване на преписките им. За да се облекчат опашките от чакащи граждани – потоците вече ще бъдат разделени. От 14 октомври всички желаещи да получат информация за движението на заявленията им, ще могат да получат такава на етаж 1 в сградата на РЗИ (при Центъра за административно обслужване). На същото място те могат да активират и свое дигитално здравно досие. Това обяви на брифинг ръководството на Регионалната здравна инспекция.

„За тези, които ще идват за подаване на заявления за освидетелстване или преосвидетелстване – услугата се извършва както до момента –  звено Регионална картотека за медицинска експертиза в сградата на РЗИ – Пловдив. На новото гише ще се дават справки какво се случва със заявленията – можем да дадем само и единствено информация къде е разпределена преписката и евентуално на коя дата тя ще бъде разгледана от комисия", заяви д-р Аргиров, цитиран от trafficnews.bg.

Новата система за разглеждане на заявление от лекарски комисии, които не се намират в населеното място, все още създава объркване сред хората, допълни д-р Аргиров.

„От юни бе въведена електронната система, с която след подаване на заявления и документи, по електронен път те се разпределят по системата за цяла България. Това, което хората не знаят и се притесняват, е че от 24 юни всичко става електронно. Няма нужда пациентът да ходи физически на територията на областта, в която е разпределен. Хората не го знаят това и се притесняват, питат, нека знаят – не пациентите, а документите ходят там“, обърна внимание директорът на РЗИ. Д-р Аргиров съветва, докато чакат на опашки по гишета, хората да четат разяснителните табели, поставени в инспекцията, за да получат необходимата информация.,

Той допълни, че след въвеждане на новата наредба има разкрити нови 6 броя лекарски комисии в Пловдивско. С тях общият им брой става 13, като те са разпределени в държавните и общински многопрофилни болници в града и областта. На територията на областта комисии действа и в Карлово, Асеновград, Първомай и Раковски.

Наблюдава се тенденция към увеличаване броя на постъпващите заявление в ТЕЛК. От началото на годината броят им е 17 000, заяви д-р Аргиров, и допълчи, че средно на година комисиите в Пловдив и областта издава по 30 000 решения. Около 8000 повече са заявлението през 2023 година, сравнено с тези от предходната.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина