Рутинна проверка на мерките за сигурност довела ДАНС в ОУ “Петър Берон“

Автор: Деница Лещева 5928
Рутинна проверка на мерките за сигурност довела ДАНС в ОУ “Петър Берон“

Рутинна проверка на мерките за сигурност в случай на тероризъм е повод за визитата на ДАНС в пловдивското школо "Петър Берон". Това заяви пред наш репортер директорът на образователната институция Стефан Кичуков. Повод да го потърсим за коментар бе информацията, че служители на държавната агенция са влезли в институцията по-рано днес. 

По думите на директора още в края на миналата година ръководителите на училища са били поканени на среща с представители на ДАНС и МВР, по време на която им било разяснено, че трябва да изготвят и съгласуват планове за действие при подобни случаи.

Мярката е наложена в изпълнение на действащото към момента законодателство, увери Кичуков. Според Закона за противодействие на тероризма собственици и ползватели на обществени сгради, както и детски и учебни заведения са длъжни да разработят и прилагат мерки за противодействие на тероризма. 

"Още миналата година бяхме предупредени, че всяка всяка образователна или обществена институция да си изработи такъв план, ако, не дай Боже, има нещо, за да знаят хората как да реагират. Още от началото на учебната година очаквахме да се обадят, за да дойдат да видят дали има такъв изготвен план. Преди десетина дни ни предупредиха, че ще проверят дали всичко е наред", сподели още ръководителят. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина