Ягодите са пролетен плод и вече масово се продават по пазарите у нас. Освен че ги хапваме сурови, те влизат в състава на много десерти, с които да разнообразим ежедневието си.
Предлагаме ви рецепта за руло с ягоди и кокос.
Необходимите продукти са:
5 яйца 3 супени лъжици гореща вода 150 грама захар 100 грама брашно 50 грама царевично нишесте 2 чаени лъжички сода за хляб малко сол 100 г кокос и 20 г за поръсване
Подготовка:
Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците до пухкава смес. Разбийте жълтъците с топла вода и захар, докато станат кремообразни. Смесете брашното с нишестето, содата за хляб, солта и 100 грама сух кокос в купа и постепенно добавете сместа от жълтъците, като разбивате с миксер.
Смесете белтъците с помощта на шпатула. Поставете хартия за печене върху голяма тава и изсипете сместа. Печете 10-15 минути.
Докато блата се пече, пригответе влажна кърпа, поръсена с 20 г кокос. Поставете горната част на тортата върху кърпата, отстранете хартията за печене и обърнете. Поставете пълнежа, но чак когато кората се охлади.
Съставки за пълнежа:
250 грама ягодово или друго сладко 200 грама крема сирене разбита сметана 200 мл 100 г пудра захар 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия 250 г пресни ягоди нарязани
Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте разбитата сметана на твърд крем. Добавете крема сирене, захар и екстракт от ванилия и разбъркайте, докато всичко се смеси добре.
Намажете блата със сладкото. Поставете пълнежа с шпатула и оставете малко крем, който да сложите върху тортата.
Поставете нарязани ягоди по цялата дължина на блата. Завийте го на руло. Отгоре добавете малко от пълнежа и украсете по желание.