Почитателите на хубавото вино си имат своите предпочитания и изискан вкус. Все пак не е нужно да сте големи познавачи, за да оцените хубавото вино.
Розето е едно особено все по-трайно се настани на трапезата ни.
Кое вино наричаме розе?
Розето събира в себе си плодовия аромат и свежестта на бялото вино и вкусовата плътност на червеното… То е леко, слабо таниново вино, произведено от червени сортове грозде, но по технологията за производство на бяло, пише obekti.bg.
Когато виното не е съвсем червено, то е розе. Технологично погледнато, тази розовникава напитка се произвежда по различен начин от червеното вино, но от същото грозде.
Розето предлага изключителни предимства пред останалите сортове вино. Ето някои потенциални ползи от умерената консумация на розово вино:
Богато е на антиоксиданти
Розето съдържа антиоксиданти като ресвератрол, флавоноиди и полифеноли, които спомагат за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, и намаляват възпаленията в организма.
Грижи се за здравето на сърцето
Умерената консумация на розово вино може да донесе ползи за здравето на сърцето, тъй като антиоксидантите във виното могат да спомогнат за подобряване на сърдечно-съдовото здраве чрез намаляване на нивата на холестерола и насърчаване на здравословния кръвоток.
Оказва ползи за кожата
Някои проучвания показват, че антиоксидантите в розовото вино могат да помогнат за подобряване на здравето на кожата, като я предпазват от увреждане от ултравиолетовите лъчи и намаляват признаците на стареене.
Подобрява функцията на храносмилателната система
Розовото вино, подобно на други вина, има пробиотични свойства, които могат да подпомогнат здравето на червата и храносмилането, когато се консумира в умерени количества.
Дава усещане за релаксация
Да се насладиш на чаша розе в умерени количества, може да Ви помогне да се отпуснете и да релаксирате след дълъг ден, като намали нивата на стрес и създаде усещане за спокойствие и благополучие.
Розето е универсално вино
Много е лесно да се съчетае розе с различни типове храни. Докато бялото или червеното вино, които са и по-наситени като вкусове, са капризни по отношение на храната, то розето може да отива на почти всичко.