Ризото с коприва - леко и вкусно пролетно ястие
Ризото с коприва - леко и вкусно пролетно ястие

Предлагаме ви рецепта за ризото с коприва - леко и вкусно пролетно ястие.
Необходимите продукти са:
Приготвяне:
Накиснете копривата за 10 минути в студена вода и оцет, за да паднат всички боклучета.
Извадете с помощта на решетъчна лъжица и я оставете да се отцеди.
Накиснете ориза в топла вода за 1-2 часа и сварете с малко сол и черен пипер ал денте.
Оставете настрана да се стегне.
В тенджера с широко дъно за рецептата "Пролетно ризото с коприва" се задушават на слаб огън лука, чесъна и гъбите, нарязани на ситно за 2 минути.
Слага се и граха.
Добавя се суровата коприва и се оставя докато и спадне обемът и се задуши.
Залива се с водата и виното, подправя се с пипер и сол.
По желание може да добавите 50 г сметана за готвене или свежо сирене тип Филаделфия.
Изсипете полуизстиналия ориз и бъркайте от време на време, докато течността се поеме почти напълно.
Нека ястието да остане сочно.
Свежите подправки се добавят едва, след като ризотото се оттегли от котлона, за да останат зелени и ароматни.
Гарнирайте по вкус.
Източник: gotvetesmen.com