РИОСВ реши: “Запрянови-03“ няма да прави кариера за мрамор в Асеновградско

Автор: Plovdiv Now   2622
РИОСВ реши: “Запрянови-03“ няма да прави кариера за мрамор в Асеновградско

Отказаха на асеновградската строителна фирма „Запрянови-03“ да изгражда кариера за добив на мрамори от Родопите. Инвестиционното предложение на дружеството за находището до 220 дка „Вратицата“ край село Добростан е било прекратено заради опасност да окаже значително негативни последици върху природата.

По договор с МЕ „Запрянови – 03“ имаше право на концесия за концесия от 35 години при заложен годишен добив от 60 000 кубика мрамори чрез пробивно-взривни работи. Находището е на 2 км от Мулдава, на 1,9 км от Червен, на 6 км Добростан.

Реализацията на кариерата ще постави под риск природни местообитания, популации и местообитания на видове, които попадат в границите на две защитени зони – „Родопи-Средни" и „Добростан", се посочва в решение на РИОСВ–Пловдив. Именно там се срещат над 100 вида ендемични растения и много защитени птици – черен щъркел, египетски и белоглав лешояд, орел змияр, белоопашат мишелов и други. 

Не е изключен и здравен риск за населението на близките села, заради което инвестиционното предложение стана причина за протест на граждани. 

Стотици блокираха пътя Пловдив – Кърджали заради откриването на две нови кариери

За следното възложителят е бил уведомен, като от него е било изискано изготвянето на Оценка за въздействие върху околната среда. Повече от година обаче Вакрил Запрянов, в качеството си на управител, не е предприел действия по провеждане на процедурата. Поискал единствено да получи право да удължи сроковете, но РИОСВ декларирали, че това не е позволено от закона и предстои инвестиционното му предложение на бъде прекратено.

Това е станало с решение на директора Ивайло Йотков от 23 юли, а Запрянов разполага със срок от две седмици да го обжалва.

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина